Dezbatere despre Postul Sfintelor Paști la Facultatea de Istorie din Iași

Liga Studenților de la Facultatea de Istorie a Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași a organizat miercuri, 14 martie 2012, o dezbatere pe tema ‘Istoricul postului și al datei Paștilor’. Invitatul serii de dialog a fost pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, membrii Ligii Studenților de la Facultatea de Istorie din Iași s-au reunit miercuri seară în sala H1 a Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’, unde, alături de pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, au tratat tema ‘Istoricul postului și al datei Paștilor’. Dezbaterea a fost deschisă de Ionel Moldovan, coordonator al Departamentului Interne al Ligii, care a precizat că ‘scopul organizării dezbaterii este acela de a aduce în atenția studenților importanța postului și faptul că acesta este parte constitutivă a societății și a istoriei’.

Pr. prof. dr. Ion Vicovan și-a început prelegerea cu un citat al Sfântul Vasile cel Mare: ‘postul este la fel de vechi ca și omenirea’. ‘Cea mai veche poruncă a postului este cea din rai, potrivit Cărții Facerii, când Dumnezeu îi spune lui Adam: Din toți pomii din rai poți să mănânci, iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit! Astfel, Adam a fost izgonit din rai pentru că nu a ținut porunca postului, iar noi suntem chemați, prin ținerea postului, să redobândim raiul’, a subliniat părintele prodecan.

Invitatul a vorbit despre Postul Sfintelor Paști și despre cum trebuie trăit acesta: ‘Postul Mare este cel mai vechi post, în secolul IV fiind deja generalizat, este cel mai important, cel mai lung și cel mai aspru. Postul Sfintelor Paști are de fapt două posturi în componență: postul până la Florii și postul Săptămânii Mari. Postul are două componente, una spiritual-duhovnicească și cealaltă de ordin material, iar trupul trebuie să slujească sufletului. Postul are la bază înfrânarea, la nivel de gânduri, cuvinte și fapte. Să fim atenți la cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur care afirmă că degeaba cineva mănâncă de post, dacă prin atitudinea față de semeni, rupe din carnea aproapelui său’.

Referitor la sărbătoarea Sfintelor Paști, părintele Ion Vicovan a precizat că ‘pentru creștini, Paștile înseamnă trecerea de la moarte la viață, de la pământ la Cer. În ceea ce privește controversele pascale, acestea s-au petrecut în special în secolul al II-lea și al IV-lea. Prima controversă pascală s-a consumat între anii 154-155, între Sfântul Policarp al Smirnei și Papa Anicet al Romei, din cauza ținerii în unele regiuni creștine pe data de 14 aprilie a Paștilor Crucii și pe data de 16 aprilie a Paștilor Învierii. Principiul de fixare a datei Sfintelor Paști s-a definitivat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325, hotărându-se ca Sfintele Paști să se sărbătorească în prima duminică după lună plină, după echinocțiul de primăvară, și, când este cazul, după Paștile iudaic’.

‘În zilele noastre, istoria, ca știință, face tot mai mult apel la multidisciplinaritate, integrând elemente de sociologie, filologie etc. în încercarea de a avea o înțelegere integrală și în ansamblu asupra trecutului. Desigur, urmele ideologice ale Revoluției franceze sau ale regimului comunist sunt pregnante și astăzi în domeniul cunoașterii istorice, teologia fiind de multe ori dată la o parte, deși Biserica este recunoscută drept creatoare de cultură și fapte istorice. Astfel, considerând necesară existența reală a unui dialog istorico-teologic, am ales organizarea unei dezbateri deschise pe tema ‘Istoricul postului și al datei Paștilor’, care necesita prezența unui specialist în istorie bisericească, precum părintele profesor Ion Vicovan’, a declarat Silvian Emanuel Man, student în anul al doilea la Facultatea de Istorie din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…