Biserica Ortodoxa pomeneste astazi pe Sfantul Mucenic Sava de la Buzau. Sfantul Sava s-a nascut in jurul anului 334, intr-un sat din zona Buzaului, in perioada in care Dacia Carpatica era stapanita temporar de goti. Printre anii 369-372, regele got Atanaric porneste o campanie impotriva crestinilor. La sarbatoarea Pastilor din anul 372, prigonitorii l-au arestat pe Sfantul Sava impreuna cu preotul comunitatii locale, Sansala. Nevoind sa se lepede de Hristos, Sfantul Sava a fost inecat in raul Buzau, trupul lui fiind mai apoi ingropat de credinciosii locali. La scurt timp, moastele Sfantului Mucenic Sava vor fi trimise in Capadocia de catre guvernatorul provinciei Scitia Minor, la cererea Sfantului Vasile cel Mare. Din scrisoarea adresata episcopului capadocian aflam si datele despre viata si martiriul Sfantului Sava, aceasta scrisoare fiind unul din primele acte martirice ale Bisericii. Informatiile referitoare la viata Sfantului Sava care s-au transmis pana astazi sunt importante, pentru ca ne arata care era viata crestina in secolul al IV-lea pe treritoriul daco-roman, dupa cum ne spune Prea Cucernicul Parinte Ion Vicovan, Conferentiar la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Este importanta viata sa pentru ca ne arata ca in Nordul Dunarii era o comunitate crestina foarte puternica. Se stie ca gotii au cunoscut partial crestinismul, dar mai cu seama ei s-au intarit in noua invatatura aici, in Nordul Dunarii, si aceasta datorita contactuluicu populatia bastinasa. Viata lui ne arata ca existau mai multe biserici. De asemenea, aflam din viata lui ca erau mai multi crestini in aceasta zona. Aflam de o relatie pe care o avea Sfantul Vasile cel Mare cu Episcopia Tomisului, o relatie intre Biserica de aici cu Biserica din Capadocia din Imperiul Bizantin din vremea aceea, si ca in vremea persecutiilor crestinii din Nordul Dunarii au dat multi martiri. Deci, era o Biserica foarte puternica, o Biserica vie, o Biserica lucratoare.’
Preotul martir Haralambie Balamace va fi omagiat la Muzeul Țăranului Român
Preotul Haralambie Balamace va fi omagiat duminică la Muzeul Național al Țăranului Român în cadrul unei conferințe susținută de Pano Bakalli. Pano Bakalli este preşedintele Fundației „Iorga” din Saranda. Fundaţia „Nicolae Iorga” din Saranda a fost înființată în…
Patrimoniul cultural din Alba Iulia poate fi explorat cu ajutorul codurilor QR
Un număr de șaizeci și cinci de obiective turistice și religioase din Municipiul Alba Iulia vor avea câte o plăcuță turistică cu un cod QR prin care cei interesați pot afla informații despre acestea în cinci limbi.…
„Ajutor pentru elevi”: Voluntarii Catedralei Naționale sprijină cu laptopuri elevi din localitatea prahoveană Bâra
Campania „Ajutor pentru elevi”, desfășurată de voluntarii Catedralei Naționale, a ajuns în localitatea prahoveană Bâra. În acțiunea de miercuri, voluntarii au dăruit 10 laptopuri pentru pentru copiii din familii defavorizate, care frecventează Centrul Social „Sfântul…
Pelerinaj cu moaștele Sf. Nectarie la 6 parohii din Protoieria Câmpina: Sfântul iese în întâmpinarea credincioșilor
În Protoieria Câmpina începe duminică tradiționalul pelerinaj cu moaștele Sfântului Nectarie din Eghina. Acestea vor ajunge la șase parohii în perioada 3-9 iulie 2022. Protopopul Grigore Melnic, inițiatorul programului, spune că scopul este să-l ducă…
PS Macarie va sluji la ctitoria Sfântului Ștefan cel Mare din Borzești
Episcopul Macarie slujește sâmbătă la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Borzeşti, jud. Bacău, ctitorie a Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare. În Protopopiatul Oneşti se desfășoară a zecea ediție a Zilelor Betleemului Ștefanian, serie de manifestări…