Despre necredinta si credinta gresita

Indiferenta sau ostilitatea fata de religie este un fenomen impamantenit in multe tari apusene. Evenimente recente indica gravele consecinte care apar atunci cand societatea seculara nu este capabila sa aprecieze sensibilitatile religioase, dand nastere la ofense inutile. In acest context, un document publicat cu putin timp in urma pe site-ul Vaticanului merita o atentie deosebita. ‘Credinta crestina in zorii noului mileniu si provocarea necredintei si a indiferentei religioase’ contine concluziile adunarii plenare a Consiliului Pontifical pentru Cultura, din martie 2004, informeaza revista ‘Lumea Catholica’. Documentul arata ca exista cauze vechi si noi in spatele pierderii credintei religioase, identificand cativa dintre factorii principali:

– Aroganta stiintelor moderne. Viziunea asupra lumii fara nici o referire la Dumnezeu, care respinge existenta Sa pe baza principiilor stiintifice, a devenit larg raspandita.

– Omul ca centru al universului. Cultura apuseana este patrunsa de o forma de subiectivism care declara subiectivitatea absoluta a individului si neaga existenta adevarurilor sau a valorilor obiective. Aceasta exaltare a individului inseamna ca Biserica nu mai este acceptata ca autoritate doctrinara si morala.

– Problema raului. Misterul raului a fost si va fi intotdeauna un scandal pentru omul inteligent, si doar lumina lui Hristos Cel rastignit si inviat il poate revela si exprima pe deplin.

– Limitarile crestinilor si ale Bisericii. Experiente negative sau neplacute, ori scandaluri cauzate de preoti, pot instraina unii oameni de Biserica.

– Transmiterea credintei. Schimbarile din familii si din scolile catolice fac mai dificila transmiterea credintei catre noile generatii. Puterea mass-media submineaza practicile culturale traditionale din domeniul religiei.

– Secularizarea. Multi credinciosi urmeaza un stil de viata in care Dumnezeu sau religia au putina importanta.

Comentarii Facebook


Știri recente