Descoperirea tradițiilor românești la Muzeul Episcopiei Giurgiului

Biserica, izvor de credință, a fost totodată și o permanentă păstrătoare a spiritualității populare, modelând procesul de creație și educație în limitele moralei creștine. În mod concret, rodul acestei modelări îl putem constata azi în bunul simț ce poate fi observat în tot ceea ce a creat poporul nostru: portul, cântecul, poezia,tradițiile, obiceiurile, arta populară.

Cu Binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie Episcopul Giurgiului, Centrul de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare Giurgiu a organizat în cadrul Muzeului Eparhial o șezătoare la care au participat deopotrivă copii și vârstnici, după cum informează episcopiagiurgiului.ro. În timp ce elevii Clasei de cusături tradiționale condusă de d-na profesoară Ecaterina Balaban, își arătau îndemânarea la cusutul mileurilor sau a semnelor de carte, cei vârstnici își etalau măiestria în arta cusutului, a țesutului dar și a cântatului și povestitului. Cântece vechi, amintiri din viața personală sau a colectivității, toate aduc vioiciune umplând sufletele celor prezenți de o bucurie autentic românească.

Obiceiul șezătorilor și al clăcilor păstrat și în prezent în comuna Băneasa în perioada de iarnă, a fost încurajat în mod special în Parohia Meletie de Preotul Mihail Constantin Balaban și soția sa Ecaterina Balaban, conștienți fiind că valoarea acestor activități este dată de apartenența lor la identitatea noastră națională.

Comentarii Facebook


Știri recente