Descoperire arheologică la Desa

După 10 ani de săpături arheologice, la Desa, în județul Dolj, a fost descoperit un tezaur de aur, unic în Oltenia, potrivit „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia. Târgujienii redescoperă poveștile orașului și le postează pe blog, iar tineri liceeni din Craiova au dialogat cu specialiștii despre vicii, manipulare și anturaj.

Un valoros tezaur monetar a ieșit la iveală în urma săpăturilor reluate la începutul acestei luni, pe șantierul arheologic de la Desa, în județul Dolj. Este vorba despre 75 de monede din aur de 24 k, datate la sfârșitul secolului al XIX-lea, foarte bine conservate. Monedele cântăresc aproape o jumătate de kilogram și sunt evaluate la aproximativ 150.000 de euro. ‘Este o premieră pentru Oltenia. Este primul tezaur monetar de aur, integral, găsit aici. Până și ulcica în care s-au aflat monedele și dopul de lemn care a acoperit-o s-au păstrat’, povestește arheologul Florin Ridiche, de la Muzeul Olteniei. Tot la Desa a ieșit la iveală și o bogată colecție de arme celtice, speranța arheologilor fiind ca până la încheierea săpăturilor, spre sfârșitul lunii, să mai facă și alte importante descoperiri. Anul acesta, specialiștii Muzeului Olteniei au mai efectuat săpături arheologice la Cioroiu Nou și la Răcari, un alt șantier urmând să se deschidă, pe 29 august, la Fărcaș. Finanțarea tuturor lucrărilor se ridică la aproximativ 70.000 lei și este asigurată de Consiliul Județean Dolj.

O istorie digitalizată a orașului Târgu Jiu

Biblioteca Județeană Gorj ‘Christian Tell’ derulează în această perioadă proiectul ‘Poveștile orașului’. Activitatea se adresează persoanelor de vârsta a treia și urmărește să păstreze memoria comunității din Târgu Jiu pe baza amintirilor spuse sau scrise ale cetățenilor municipiului. În cadrul celei de-a treia etape a proiectului, biblioteca a făcut un apel public, prin care localnicii au fost invitați să participe la o sesiune de informare. Proiectul ‘Târgu Jiu – Poveștile Orașului’ a fost inițiat de Biblioteca Județeană ‘Christian Tell’ și are ca scop creșterea capacității persoanelor vârstnice de a accesa și crea resurse digitale în scopul conservării memoriei comunității prin îmbogățirea istoriei recente. Proiectul va fi finalizat luna viitoare, când va avea loc lansarea oficială a blogului http://targujiupovestileorasului.blogspot.com și CD-ului realizat în cadrul acestui proiect. CD-ul va fi distribuit instituțiilor școlare din Târgu Jiu pentru a fi utilizat ca material didactic pentru studiul istoriei locale. Biblioteca Județeană ‘Alexandru și Aristia Aman’ din Craiova a organizat săptămâna trecută dezbaterea cu tema ‘Vicii, manipulare, anturaj’. Cuprinsă în cadrul cursurilor de cultură generală, care se desfășoară săptămânal în cadrul Secției ‘Adrian Păunescu’, activitatea a reunit elevi de la mai multe licee și colegii din Craiova. În cadrul întâlnirii, psihologul Mihail Jianu și ofițerul Cosmin Mirea, purtător de cuvânt la Gruparea de Jandarmi Mobilă ‘Frații Buzești’ din Craiova, au discutat despre felul cum poate fi influențat comportamentul tinerilor de anturaj sau vicii.

Comentarii Facebook


Știri recente