Descoperind Parisul în cheie ortodoxă

În 1998 ia ființă în inima Parisului Parohia ortodoxă ‘Sf. Parascheva și Genoveva’, capela omonimă funcționând în spațiul primit cu chirie de la Biserica Saint Sulpice. A doua parohie românească, după cea de pe strada St. Jean de Beauvais – Catedrala mitropolitană ‘Sf. Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail’ a creștinilor ortodocși români de la Paris -, este o comunitate tânără și plină de râvnă duhovnicească și culturală.

O cotitură și lăsăm bulevardul și Biserica Saint Germain des Prés în urmă, îndreptându-ne spre Grădina Luxemburg, arhicunoscutul parc din Cartierul Latin. Strada ne poartă drept în apropiere de Piața Saint Sulpice, cu impunătorul edificiu catolic, a cărui construcție începe la mijlocul secolului al XVII-lea. Biserica omonimă, cândva aparținând de abația benedictină Saint Germain des Prés, se înalță sobră în cele două turnuri ale sale, a căror restaurare tocmai s-a încheiat vara trecută. Pentru parizianul grăbit, neaoș sau nu, peisajul, familiar nu ascunde nici o surpriză: havuzul Saint Sulpice în stil renascentist, primăria arondismentului 6 (Parisul este împărțit în 20 de arondismente sau sectoare), celebra librărie La Procure. Mărturisesc că nici eu, îndrăgind acest loc, nu mă așteptam ca, într-o zi, să mi se descopere un alt chip al acestui spațiu cunoscut. Un chip literalmente în profunzime.

Eveniment muzical creștin

Concertele de muzică religioasă și clasică, ținute în biserică sunt un fapt obișnuit în Orașul Luminii. Afișe anunțând vreun anume concert împânzesc centrul. Așa se face că și eu, citind despre un concert de muzică religioasă, catolică și ortodoxă, închinat Fecioarei Maria, la Saint Sulpice, m-am hotărât să asist. Concertul, aveam să înțeleg, era susținut de coruri de amatori, formate din enoriași, catolici, respectiv ortodocși. Astfel am luat cunoștință, într-o după-amiază tomnatică de duminică, de existența Coralei ‘Carmina Română’. Cele două coruri au cântat cu multă dăruire imnuri de slavă Maicii Domnului, iar la sfârșit am fost invitați la ‘biserica românească de la Saint Sulpice’. La o agapă creștinească.

În catacombele Bisericii Saint Sulpice

De afară, trecând pe lângă zidurile groase ale Bisericii Saint Sulpice, am pătruns, printr-o bortă cu ușă scundă, în subterană. Un decor de piatră, sec, niște trepte și o altă ușă, separând două spații. Pentru (mai mult sau mai puțin) înstrăinatul de casă, prima impresie e puternică. Clarobscurul lumânărilor de ceară, pupitrul cântăreților de strană (fără strane, doar scaune), catapeteasma într-o latură, umbrită, cele câteva icoane care împodobesc pilaștrii înalți, greoi și mirosul tămâierilor din ajun te transportă pentru o clipă înapoi. Și întreg acel freamăt de oameni, grăbindu-se să încarce masa de bunătăți pentru oaspeți. Aceasta a fost prima mea întâlnire cu creștinii din Parohia ortodoxă românească ‘Sf. Parascheva și Genoveva’ de la Paris.

Capela ‘Sf. Parascheva și Genoveva’

Capela parohiei întemeiate acum 13 ani este găzduită în cripta Sf. Francisc a Bisericii Saint Sulpice. Parohia are două hramuri, fiind sub ocrotirea a două sfinte dragi lumii creștine, Sf. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, prăznuită pe 14 octombrie, și Sf. Genoveva, patroana Parisului, celebrată pe 3 ianuarie. Părintele paroh este preotul Răzvan Ionescu, dublu licențiat – inginerie biomedicală și teologie, doctor în științe și doctorand în teologie la renumitul Institut ‘Saint Serge’ din Paris. În bisericuță slujesc, pe lângă părintele Răzvan, încă trei preoți români (Emilian Marinescu, Nicolae Florea și Adrian Iuga) și părintele diacon Octavian Dabija. Se întâmplă deseori ca aici să slujească și preoți ortodocși străini (francezi, sârbi, ruși, libanezi). Programul slujbelor amintește pe cel chinovial: Sfânta Liturghie de patru ori pe săptămână și în zilele de sărbătoare din timpul săptămânii, dis-de-dimineață, ca să permită credincioșilor să meargă apoi la serviciu. Slujbele, mai ales Sf. Liturghie, și predicile se țin parțial și în limba franceză, căci printre credincioși sunt și mulți francofoni. Pomenirile, care se fac săptămânal, sâmbăta după Liturghie, se încheie cu o agapă unde se pun și bucate gătite tradiționale românești. Nu i-am remarcat pe nelipsiții sărmani, prezenți cete după fiecare parastas, în țară.

Programul duhovnicesc de peste an

Mergeam cu drag la capelă și pentru că atmosfera îmi amintea de anii studenției în România, de Biserica Rusă și de tineretul care se adună acolo. Comunitatea este formată în special din oameni foarte tineri, studenți care stau la Paris doar cât durează studiile și cei care sunt stabiliți deja acolo de mai multă vreme, mulți cu copii, a căror prezență întărește sentimentul că te afli într-o mare și vie familie. Parohia oferă enoriașilor un program de cateheză duminicală, separat pentru cei mici, cât și pentru cei mari, ce se ține într-o încăpere glacială, vizavi de capelă. În plus, prin grija comunității s-a înfiripat o bibliotecă, nu foarte mare, de cărți religioase, majoritatea în limba română, care pot fi împrumutate gratis.

Sunt credincioși care fac parte (aproximativ 20-30, români și străini), cum pomeneam mai sus, din Corala ‘Carmina Română’, înființată în decembrie 2009, cu scopul promovării culturii românești – mai ales a muzicii tradiționale, culte și folclorice. Aceasta ține concerte peste an, cum ar fi cel menționat, sau cel din iarnă – de colinde – și cele din anotimpurile mai călduroase, cu ocazia Sărbătorii Muzicii. Repertoriul este în principal românesc, atât muzică religioasă, cât și laică.

Viața în parohie este ritmată de organizarea, prin strădania părinților și a credincioșilor, a unor întâlniri duhovnicești și culturale. Anul acesta, în Postul Mare, la Capela ‘Sf. Parascheva și Genoveva’ s-a desfășurat, după modelul inițiat de ASCOR al Serilor filocalice, evenimentul intitulat ‘Cinci duminci de cateheză/film pe tema Decalogului’, cu vizionarea filmului ‘Decalogul’ al regizorului polonez Krzysztof Kieealowski. Amintim aici și de masa rotundă dedicată memoriei teologului ortodox francez Olivier Clément, de la a cărui moarte s-au împlinit doi ani în ianuarie.

Asociația culturală ortodoxă ‘Sf. Parascheva și Genoveva’

Actualmente, Parohia ‘Sf. Parascheva și Genoveva’ închiriază spațiul de cult de la Biserica Saint Sulpice, însă acest provizorat nu este de dorit să mai dureze. În acest scop a fost creată această asociație, din fondurile căreia se va finanța un proiect imobiliar, care va rezulta într-un lăcaș de cult propriu în zona pariziană sau în periferia imediată. Forma pe care o va lua acest proiect o cunoaște doar Dumnezeu, știut fiind cât de scumpe sunt bunurile imobile în capitala Franței. Nădăjduiesc că se va răzbi curând și închei, reluând rugămintea părintelui paroh Răzvan: ‘Știind că rugăciunea multora face minuni în fața lui Dumnezeu, să ne rugăm cu toții să ne dăruiască Dumnezeu darul neprețuit al slujirii în viitor într-un lăcaș de cult al nostru, care să mărturisească ortodox în spațiul occidental pe Dumnezeul cel Viu, Cel în Treime închinat’.

Site-ul parohiei poate fi consultat la ttp://www.orthodoxeroumain.com/home.htm.

(Articol publicat în ziarul „Lumina de Duminică” din data de 30 octombrie 2011)

Comentarii Facebook


Știri recente