Deschiderea ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

La Reședința Patriarhală din București a început astăzi, 29 octombrie, ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Întrunirea este prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează Radio TRINITAS.

În deschiderea lucrărilor, Patriarhul României, a rostit un cuvânt în care a vorbit despre binecuvântările primite de hramul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, dar și de manifestările dedicate, anul acesta, Crezului Ortodox și Autocefaliei Românești.

„A fost o mare binecuvântare prezența Cinstitului Lemn al Sfintei și de Viață Făcătoarei Cruci și bucuria de a avea în mijlocul nostru pe Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului care trebuia să fie prezent, fie chiar Sanctitatea Sa, fie o delegație deoarece atât Crezul Niceo-Constantinopolitan, cât și recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române sunt direct legate de Patriarhia Ecumenică, Niceea și Constantinopol, iar recunoașterea Autocefaliei s-a făcut de către Sinodul Patriarhiei Ecumenice condus de Patriarhul Ioachim al IV-lea. Recunoașterea rangului de Patriarh pentru Mitropolitul Primat al României, s-a făcut, de asemenea, de către Patriarhul Ecumenic Vasile al II-lea”, a spus Preafericirea Sa.

A urmat apoi cuvântul de meditație al Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Tema abordată a fost „Arhiereul – Slujitorul demn și conducător smerit în Biserică”.

„Am pornit de la o constatare și anume, că Arhiereul se zbate între două lumi. Pe de o parte, e chemat să devină conducător în Biserică, iar pe de altă parte este monah și trebuie să rămână așa, trebuie să asculte cuvântul evangheliei și să nu aibă nici toiag, nici traistă, dar în același timp este iconom peste averea Bisericii, este chemat să fie milostiv, iertător, îngăduitor și totuși trebuie să ia decizii de sancționare în Biserică. Am încercat să găsesc câteva texte din Sfinții Părinți Arhierei care au trăit în mod autentic viața arhierească și viața monahală și au găsit echilibru între cele două lumi, între care trăiește Arhiereul și, probabil, din spusele lor găsim și noi frânturi de răspuns în atitudinea pe care se cuvine să o avem în exercitarea misiunii noastre în Biserică”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.

Comentarii Facebook


Știri recente