Deschiderea oficiala a Seminarului International de Film ‘Semne de speranta in cinematografie’ a avut loc astazi in Sala ‘Iustin Moisescu’

In Sala Dr.Iustin Moisescu a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a avut loc astazi deschiderea oficiala a Seminarului International de Film ‘ Semne de speranta in cinematografie’. Manifestarea este organizata de Institutul Cultural Misionar Trinitas si Institutul Ecumenic ‘Sfantul Nicolae’ in colaborare cu mai multe asociatii si organizatii de film din tara si strainatate. In cadrul Seminarului participa peste 50 de realizatori, critici de film, jurnalisti, profesori si teologi din tara dar si din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Elvetia, Franta, Italia si Marea Britanie. La deschidere a fost prezent si Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si Prea Sfintitul Petru Gherghel, Episcop Romano-Catolic de Iasi. Pr. Nicolae Dascalu, consilier cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, a deschis intrunirea aratand scopul ei: ‘Biserica trebuie sa se intereseze de societatea de astazi, de modul cum fiii Bisericii consuma cultura… mai ales in ceea ce priveste tineretul este important sa participam la cresterea prin arta si cultura’.

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a avut un cuvant de salut, binecuvantare si incurajare, amintind de izvoarele crestine de inspiratie pentru cinematografie. A subliniat, de asemenea, rolul benefic al cinematografiei, punand in paralel cuvintele lui Lenin cu cele ale lui Tarkowski:’ Pentru ca oamenii sa nu mai mearga la biserica trebuie create mai multe cinematografe’, respectiv;’acel film este bun care ii inspira pe oameni sa mearga la biserica si sa se roage’.Inalt Prea Sfintitul Daniel a mai precizat ca cinematografia poate deveni un mijloc de comunicare spirituala si de educatie:’Cinematografia poate deveni tot mai mult un mijloc de comunicare a Evangheliei iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. Teme importante, inspirate din Evanghelie, ca pacea si reconcilierea, valoarea unica a demnitatii umane, si altele vor fi prezentate in forma cinematografica in cadrul acestui Seminar International dedicat cinematografiei crestine.

Seminarul are ca obiectiv initierea unui dialog intre teologi, educatori si profesionisti ai cinematografiei. Printre participanti se numara realizatori, critici de film, jurnalisti, profesori si teologi. In program sunt conferinte, vizionari de film si discutii, dezbateri sustinute de specialisti in domeniu.

PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic al Diecezei de Iasi, a salutat initiativa Mitropoliei Moldovei si Bucovinei de a organiza acest seminar la Iasi amintind de documentul Conciliului Vatican II, Inter mirifica. Acesta vorbeste despre rolul mijloacelor de comunicare: pot fi folositoare, dar si daunatoare. si-a exprimat apoi speranta ca simpozionul prin tema propusa sa faca din cinematografie un mijloc minunat pentru edificare.

Un salut a fost transmis si de Hans Hodel.

Sambata, 4 octombrie, de la ora 09.15, va fi proiectat filmul romanesc Binecuvantata fii, inchisoare (regizor Nicolae Margineanu), la cinematograful Republica. In dupa-amieza aceleeasi zile incepand cu ora 15 va avea loc la cinematograful Dacia vizionarea filmului Naica urmat de o dezbatere condusa de doamna Elisabeta Bostan, decan al Facultatii de Film din cadrul Universitatii de Teatru si Cinema din Bucuresti, pe problema educatiei tineretului in domeniul filmelor.

Comentarii Facebook


Știri recente