Deschiderea manifestărilor dedicate prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, în Arhiepiscopia Râmnicului

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, astăzi, 26 septembrie, în deschiderea oficială a celei de-a XII-a ediții a manifestărilor religioase și culturale dedicate prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, începând cu orele 10:00, pe o scenă special amenajată în fața Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi, informează arhiram.ro.

Soborul de preoți a fost condus de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile la strană în cadrul Sfintei Liturghii au fost date de către Corala Catedralei Arhiepiscopale condusă de către Prof. Cristi Stroe.

La sfârșitul Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică și a elogiat viața și martiriul Sfinților de la Niculițel care au fost aduși spre închinare în zilele acestea la Râmnic.

După Sfânta Liturghie Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a primit în semn de mulțumire din partea Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim și a Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, un triptic pe care erau reprezentați Sfinții Mucenici de la Niculițel înconjurați de o parte și de alta de Sfinții Ierarhi Antim Ivireanul și Calinic de la Cernica.

În încheiere Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a ținut un cuvânt în cadrul căruia a declarat deschise manifestările religioase și culturale dedicate prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și a prezentat numeroșilor credincioși prezenți la acest eveniment programul manifestărilor.

După-amiază, începând cu ora 13.00, Complexul Spiritual-Cultural ‘Sfântul Antim Ivireanul’ a găzduit, în cadrul Festivalului ‘Grădina Maicii Domnului’, vernisajul ‘Monahism și artă’, ediția a XI-a, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, unde au fost prezentate lucrări de artă realizate la mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Râmnicului.

La ora 15:00 a avut loc simpozionul interjudețean ‘Sfântul Antim Ivireanul – Ctitor de artă și cultură’ – ediția a II-a. De la ora 17:00, în Catedrala arhiepiscopală se va săvârși slujba Vecerniei cu Litie, urmată de o procesiune cu icoana Sfântului Antim Ivireanul pe traseul Arhiepiscopie – Calea lui Traian – Prefectură – Primărie – Troița Sfântului Antim Ivireanul, unde se va oficia slujba Acatistului.

Comentarii Facebook


Știri recente