Deschiderea anului universitar la Alexandru Ioan Cuza din Iași

Luni, 1 octombrie, în Aula Magna ‘Mihai Eminescu’ , a avut loc festivitatea de deschidere a anului universitar 2012-2013 pentru studenții Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași. La eveniment, alături de rectorul Vasile Ișan, de oficialitățile locale și de decanii facultăților universității ieșene, a participat și Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, informează „Ziarul Lumina”.

Anul universitar a început ieri la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iași în prezența oficialităților locale și a conducerilor tuturor facultăților universității. Printre invitații festivității de deschidere, ce a avut loc, începând cu ora 10:00, în Aula Magna ‘Mihai Eminescu’ situată în corpul A a universității, s-au numărat și IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, pr. prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași, și pr. prof. univ. dr. Ioan Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași. După intonarea imnului Gaudeamus și după rostirea rugăciunii ‘Tatăl nostru’, a urmat cuvântul de bun venit rostit de rectorul Vasile Ișan, în care acesta a făcut și o scurtă prezentare a instituției pe care o conduce: ‘Prin cei aproape 32.000 de studenți înscriși, din care 8.000 în programe de master și peste 1.200 în programe de studii doctorale, cu un corp academic permanent de peste 800 de membri și toți atâția profesori asociați și invitați, Universitatea ‘Al. I. Cuza’ este una dintre cele mai mari universități din țara noastră. Prin calitatea performanței academice în cercetare și educație, universitatea noastră este, de asemenea, în topul insituțiilor de acest gen din România și în primele 500 din lume’.

După cuvântul rectorului Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași, a urmat cuvântul Înalt Preasfințitului Teofan, care a vorbit despre menirea unei instituții de învățământ superior: ‘Începe un nou an universitar, cu încercările, provocările, dar și cu bucuriile acestui răstimp. Cu cât însă provocările sunt mai dese și încercările mai adânci, cu atât și bucuriile abundă, după cum un înțelept ascet din primele veacuri creștine afirma că o virtute neîncercată nu este o virtute care să aibă consistență și durată. Rog pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze acest an universitar și să aibă grijă de toți cei care ostenesc aici, la Universitatea ‘Al. I. Cuza’, precum și la celelalte universități ieșene, ca acestea să rămână în continuare stâlpi de rezistență și stabilitate într-o lume marcată de schimbări și mutații’. În cuvântul său, IPS Teofan a făcut referire și la 2 mari evenimente ce vor fi sărbătorite anul acesta: împlinirea a 370 de ani de la organizarea Sinodului de la Iași și împlinirea a 1700 de ani de la enunțarea Edictului de la Milan de către Sfântul Împărat Constantin cel Mare.

La finalul manifestării, cei mai merituoși studenți din anul trecut au fost felicitați și premiați.

Slujbă de Te Deum la Facultatea de Teologie

La Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, noul an universitar a debutat printr-o slujbă de Te Deum oficiată în paraclis de pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul facultății, înconjurat de preoți profesori de la această instituție. La final, lect. dr. pr. Dan Sandu, cadru didactic al facultății, a rostit câteva cuvinte despre însemnătatea noului an universitar pentru facultatea de teologie ieșeană, cât și pentru studenții acesteia. ‘Astăzi am trăit un eveniment, o ceremonie și un act de credință. Eveniment e în mod special pentru cei din anul I, care acum cunosc emoția începutului, iar faptul că ați venit și ați ales această facultate este rodul unei vocații, a unui act de credință’, a subliniat părintele profesor.

Comentarii Facebook


Știri recente