Deschiderea anului școlar la Școala Varlaam Mitropolitul

Școala ‘Varlaam Mitropolitul’ a început noul an școlar cu o slujbă de binecuvântare oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți, informează „Ziarul Lumina”. Festivitatea de deschidere a adus pe fețele elevilor și a cadrelor didactice zâmbete de fericire și de emoție.

Ieri, 17 septembrie 2012, în prima zi a noului an școlar, a sunat clopoțelul și pentru cei 75 de elevi ai Școlii ‘Varlaam Mitropolitul’, instituție de învățământ patronată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Treziți dis-de-dimineață și încărcați cu bucurie, dar și cu emoție, copiii au participat, alături de părinți și bunici, la slujba religioasă de binecuvântare oficiată în parcul din fața sediului școlii de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor slujitor format din arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Narcis Constantin Axinte, responsabil al Centrului de Incluziune Socială Iași și consilier în cadrul Sectorului de Asistență socială și medicală ‘Diaconia’ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iași, și pr. Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. La eveniment au fost prezenți doamna Cristina Gheorghe, director executiv al Fundației ‘Varlaam Mitropolitul’, monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare și consiliere ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Iași, domnul Ioan Nani, directorul SC Antibiotice SA Iași și membru al Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Iașilor, precum și membre din conducerea Asociației Femeilor Ortodoxe din Iași.

După slujba de Te Deum în care micuții au rostit în cor rugăciunea ‘Tatăl nostru’, IPS Teofan a rostit un scurt cuvânt de învățătură în care a arătat că ‘Școala ‘Varlaam Mitropolitul’ a fost gândită să fie sprijinită de trei piloni egali și de aceeași importanță, care sunt părinții, Școala și Biserica. Părinților le urez să le dăruiască Dumnezeu bucuria ca, după anii petrecuți aici, să constate că pruncii lor au crescut armonios, puternici în cele ale învățăturii și capabili să facă față vremurilor de astăzi. Pe ostenitorii școlii îi rog să înțeleagă că părinții, pe de o parte, și Biserica, pe de altă parte, le-au așezat acești copii în mâini – timp de câteva ore în fiecare zi, dar în duh și în adevăr – pe toată durata petrecerii lor, și să fie atenți că vor da răspuns de sufletele lor curate în fața lui Dumnezeu. Copiilor le urez să le dăruiască Dumnezeu putere și să fie bucurie părinților, luminare neamului și sprijin Bisericii’.

Festivitatea de deschidere a noului an școlar a continuat cu trecerea bobocilor de la clasa pregătitoare și de la clasa I prin tradiționalul tunel de flori, format de colegii lor mai mari, care i-au îndrumat apoi spre sălile de clasă, unde părinții au asistat la prima oră de școală din viața micuților.

Plini de emoții, elevii Școlii ‘Varlaam Mitropolitul’ s-au arătat entuziasmați de începerea noului an școlar. ‘Mă bucur să-mi revăd colegii și că încep un nou an școlar plin de surprize, cu materii noi. Voi încerca să fac punctaje bune la concursuri și să învăț foarte bine tabla înmulțirii și tabla împărțirii’, a spus Maria Iuliana Pescariu, elevă în clasa a III-a. ‘Școala Varlaam este o școală specială, întrucât aici tot timpul se întâmplă ceva nou’, a declarat și Dragoș Solomon, iar Anastasia Maria Rebegea de la clasa pregătitoare ne-a mărturisit că ea a fost cea care a ales să învețe la instituția de învățământ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: ‘Părinții m-au înscris la această școală fiindcă eu mi-am dorit acest lucru foarte mult, întrucât aici pot învăța să cânt la flaut, să joc teatru și să învăț limba germană, precum și multe alte lucruri creative. Nu mai este nici o școală la fel ca aceasta’.

Număr dublu de elevi

Anul acesta, pe lângă cea de a treia generație de clasa I, Școala ‘Varlaam Mitropolitul’ a primit și o clasă pregătitoare, dublându-și practic numărul de elevi. ‘Anul acesta, școala noastră are de două ori mai mulți copii, prin venirea clasei pregătitoare și a clasei I, în total fiind 75 de elevi, pe care sperăm să îi formăm suflete vii, pregătite pentru societatea de astăzi, dar și pentru bucuriile și greutățile vieții’, a declarat Florin Iancu, director educațional. În același timp, un corp de clădire a intrat în reconsolidare și renovare în vederea deschiderii viitorului gimnaziu al școlii.

Scopul Școlii ‘Varlaam Mitropolitul’ este acela de a îmbina latura cunoașterii cu cea afectiv-atitudinală necesare formării personalității copilului din perspectiva valorilor creștine, într-o atmosferă de cooperare și nu de concurență sau de presiune exterioară. Programa școlară respectă Curriculumul Național pentru clasele I-IV avizat de Ministerul Educației, dar cu acele adaptări necesare astfel încât să le fie oferită elevilor o perspectivă unitară și coerentă asupra disciplinelor de studiu, arătându-li-se constant că știința, arta și credința nu se contrazic între ele, ci se completează pentru a-L sluji pe Dumnezeu. ‘Cel mai important lucru pe care îl are Școala ‘Varlaam’ și care reprezintă cheia pentru reușita viitoare este păstrarea bucuriei în comuniune și crearea unei comuniuni între copii, învățători, echipă, părinți și comunitate, dar și dezvoltarea inteligenței emoționale și a creativității în relație vie cu Dumnezeu’, a spus Cristina Gheorghe, director executiv al Fundației ‘Varlaam Mitropolitul’. ‘Domnul a zis: Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți. Cred că Școala ‘Varlaam Mitropolitul’, prin tot ceea ce face, împlinește acest cuvânt, aducându-i pe copii la Hristos într-un mod frumos și bucuros. Dorim tuturor celor care calcă pragul școlii noastre, dar și tuturor elevilor și școlarilor de pretutindeni un nou an școlar binecuvântat’, a declarat și arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Comentarii Facebook


Știri recente