Deplasare cu caracter liturgic și misionar-filantropic în Insula Mare a Brailei

Insula Mare a Brăilei reprezintă un teritoriu bisericesc care până recent nu a avut nicio biserică. Din inițiativa Episcopiei Dunării de Jos, în urmă cu aproximativ 15 ani s-au constituit comunitățile parohiale, astfel că, astăzi, localitățile Titcov, Frecăței și Agaua au deja biserici, în satul Rața funcționează o capelă, la Măgureni s-a așezat temelie de biserică, iar la Țăcău este amenajată o capelă și biserica se află în construcție. De asemenea, s-au restaurat vechile biserici din localitățile Băndoiu și Mărașu.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate pe insulă, izolate de apele Dunării, s-a procedat la înfrățirea acestor parohii cu cele din orașele mari ale eparhiei, în special din municipiul Galați. Acest program constă în: vizite reciproce ale enoriașilor, mai ales la sărbătorile de hram ale parohiilor; cursuri de pregătire pentru copiii din insulă cu profesori gălățeni; tabere de vară pentru acești copii, organizate de parohiile „Sfinții Trei Ierarhi”, „Sfântul Dumitru”, „Sfântul Antim” și „Mavromol” din municipiul Galați.

Totodată, în fiecare an se desfășoară programe eparhiale cu caracter misionar la care participă preoți de la parohiile din protopopiatul Însurăței, pe teritoriul căruia se află Insula Mare a Brăilei.

În data de 14 iunie 2009, la Duminica Tuturor Sfinților, o echipă misionară a Eparhiei Dunării de Jos, condusă de chiriarhul acesteia, Preasfințitul Casian, și alcătuită din pc părinți consilieri administrativi, inspectorul bisericesc, protoiereul de Însurăței, medici și asistenți medicali, au participat la slujba de sfințire a bisericilor din localitățile Titcov, Frecăței și Agaua. La cimitirul din Agaua au fost pomeniți martirii anticomuniști exterminați în lagărul Salcia. Periplul misionar în insula mare a continuat cu săvârșirea slujbei de punere a pietrelor de temelie pentru bisericile din Măgureni și Țăcău.

Cu acest prilej, au fost acordate consultații de specialitate și s-au oferit medicamente persoanelor vârstnice și celor bolnave. În cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor”, peste 400 de copii din toate comunitățile vizitate au primit daruri constând în obiecte de igienă personală, rechizite, cărți și dulciuri.

Prezența acestor copii și a părinților lor la biserică este o mărturie a ferventei activități pastoral-misionare și social-filantropice desfășurate atât de preoții misionari de la parohiile din insulă, cât și de slujitorii și credincioșii de la parohiile înfrățite cu acestea, din municipiul Galați.

Biroul de Presă și Comunicare al Episcopiei Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente