Deniile, slujbe specifice Postului Sfintelor Paști

Prin caracterul și conținutul lor deniile sunt unele dintre cele mai profunde, frumoase și înălțătoare slujbe creștine, specifice Postului Sfintelor Paști. Acestea se oficiază în această săptămână, a V-a din Post, precum și în Săptămâna Mare. În acest an deniile se săvârșesc din 28 martie până pe 2 aprilie, în Vinerea Patimilor, atunci când se cântă și Prohodul Domnului.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, Pr. Lect. Dr. Marian Mihai de la Facultate de Teologie Ortodoxă din București: „Dacă suntem atenți la cuvântul acesta Denie care este specific Postului Mare vom cunoaște că denie în limba slavonă înseamnă priveghere sau slujbă de noapte. Sunt slujbe a căror rânduială este prezentă în perioada Postului Mare. Și diferența dintre Priveghere obișnuită, pentru că Privegherea întru sine câteva slujbe unite precum Vecernia, Litia și Utrenia, și Denia perioadei Postului Mare este aceea că Denia conține rânduiala Utreniei. Din această cauză săvârșindu-se seara și singura care nu este prezentă la slujba aceasta de noapte este Utrenia Sfintelor Paști care se săvârșește undeva spre ziuă”.

Deniile care se oficiază în lăcașurile de cult în Săptămâna Mare îi pregătesc duhovnicește pe credincioși, rememorând Patimile și Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, momente care preced Praznicul Învierii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente