Deniile Săptămânii Mari

Săptămâna Mare sau a Sfintelor Pătimiri este o perioadă unică în Biserică, atât din punct de vedere liturgic, cât și duhovnicesc. În toate aceste zile, slujbele Bisericii invită credincioșii la pocăință și la o adâncă trăire duhovnicească.

Mai multe detalii despre semnificația Deniilor a oferit pentru TRINITAS TV, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului: „Deniile sunt Utrenii săvârșite seara în perioada Postului Mare. Ele au ca note specifice, întâi de toate, citirea Evangheliei legată de evenimentul săvârșit de Mântuitorul Iisus Hristos în aceste zile ale Săptămânii Patimilor. Tot de acest eveniment se leagă și Canonul, care este luat canon din Triod cu trei cântări și el cinstește evenimentul pe care îl prăznuiește Biserica în ziua respectivă din Săptămâna Patimilor”.

Săptămâna Mare este și cea mai veche perioadă de post consemnată de tradiția Bisericii primare. După uniformizarea datei de prăznuire a Sfintelor Paști, hotărâtă la Sinodul I Ecumenic, Biserica a extins postul la încă 40 de zile care, adăugându-se Săptămânii Mari, preced Sărbătoarea Învierii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…