Denia Prohodului Domnului

În Sfânta și Marea Vineri în toate bisericile se oficiază Denia Prohodului Domnului. Acesta cuprinde o serie de cântări sau imne, împărțite în trei stări, inegale ca număr de strofe.

Preoții și credincioșii, stând în jurul Sfântului Epitaf, cântă pătimirile, răstignirea, moartea și îngroparea Domnului.

„Dacă ne-am gândi la ceea ce s-a scris imnologic în literatura bisericească a lumii, putem considera Prohodul, imn fără pereche în lume, care are un număr de 176 de strofe. Este cel mai complet și de o tărie și o bogăție spirituală nemaiîntâlnită. Imnograful care l-a alcătuit a fost inspirat de Duhul Sfânt, pentru că aproape la fiecare strofă, găsești complet acest program de mântuire hotărât de Sfânta Treime pentru noi oamenii”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Cântările Prohodului exprimă durerea pentru răstignirea și moartea Mântuitorului. Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În țara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836, după cum ne informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente