Denia din Sfânta și Marea Vineri

Mâine, 1 aprilie, în cea de-a patra zi a Săptămânii Mari, în toate Bisericile ortodoxe se va săvârși slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și Denia celor 12 Evanghelii. Pericopele scripturistice care se citesc în cadrul acestei slujbe prezintă toate pătimirile îndurate de Domnul Iisus Hristos pentru mântuirea noastră.

Cu privire la această Denie a oferit mai multe informații Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului care a spus: „Denia de Joi seara este cunoscută și drept Denia celor 12 Evanghelii care vorbesc tocmai despre prinderea Mântuitorului, despre procesul Mântuitorului, despre Răstignirea Mântuitorului care a fost înțeleasă de Mântuitorul așa cum învățăm de la Sfântul Evanghelist Ioan. Când Iuda Iscarioteanul a venit la intrarea în Grădina Ghetsimani cu cei ce îi aducea ca să-L predea lor pe Hristos cărora Îl vânduse Mântuitorul le-a spus ucenicilor: ‘Ridicați-vă de aici să mergem. Iată cel ce M-a vândut este aproape’.”

În cadrul Evangheliilor care se vor citi mâine se numără și cea în care, tâlharul răstignit alături de Mântuitorul îl recunoaște pe Acesta ca Dumnezeu adevărat și își mărturisește credința, informează TRINITAS TV.

Biserica a rânduit să fie citite un număr 12 evanghelii ca simbol al celor 12 Apostoli, dar și pentru ca Jertfa Răscumpărării să fie înțeleasă pe deplin de către credincioși.

În cadrul slujbei de mâine seară se va scoate din altar Sfânta Cruce și va fi așezată în mijlocul Bisericii spre închinare, loc unde va rămâne până vineri. La Catedrala patriarhală din București slujba Deniei celor 12 evanghelii va fi oficiată de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, și va fi transmisă de TRINITAS TV, de la ora 17:00.

Comentarii Facebook


Știri recente