Denia din Sfânta și Marea Joi în Biserica Ortodoxă

În toate Bisericile ortodoxe se va săvârși mâine, 31 martie, slujba Deniei din Sfânta și Marea Joi. Pericopa evanghelică și Sinaxarul vorbesc despre momentul în care Mântuitorul spală picioarele ucenicilor Săi, înainte de Cina cea de Taină, arătându-ne nouă, tuturor, chipul adevăratei smerenii, informează TRINITAS TV.

Cu privire la această pericopă evanghelică Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a spus: „Înainte de Patima Sa cea de bună voie Mântuitorul Iisus Hristos a spălat picioarele ucenicilor Săi. Încă o dată Domnul nostru a dovedit smerenie în fața ucenicilor Săi, în fața neamului omenesc. Ne-a dat pildă de smerenie tuturor. Să ne iubim unii pe alții, să ne slujim unii pe alții și să purtăm sarcinile unii altora. Chiar dacă Petru a fost rezervat și nu a dorit ca Mântuitorul să-i spele picioarele, sigur că Mântuitorul a dorit ca și lui Petru și tuturor Apostolilor să le spele picioarele pentru că Domnul a venit ca să slujească și nu ca să I se slujească”.

Tot la Cina cea de Taină, Mântuitorul săvârșește înaintea ucenicilor prima Liturghie.

După Cină, ne relatează Sfânta Evanghelie, Mântuitorul și ucenicii Săi, merg în Grădina Ghetsimani. Aici, însoțit de oaste, Iuda își vinde Învățătorul prin sărutul trădării.

Mâine, în Sfânta și Marea Miercuri, se va oficia ultima Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite din Postul Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente