Denia Canonului cel Mare

În această săptămână, a cincea a Postului Mare, se oficiază Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Denia este, din punct de vedere liturgic, o utrenie care se săvârșește în seara zilei precedente. Așadar, Denia Canonului este utrenia zilei de joi, 7 aprilie, oficiată miercuri seara.

„Potrivit rânduielilor noastre liturgice, în miercurea din săptămâna a cincea a Postului Mare, se recitește, pentru a doua oară în perioada postului, Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Spre deosebire de lectura din prima săptămână din Postul Mare, când acest canon este împărțit în patru stări citite la slujbele Pavecerniței din zilele de luni, marți, miercuri și joi, în miercurea aceasta, Canonul Sfântului Andrei Criteanul, se citește integral în cadrul Deniei”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal, după cum informează TRINITAS TV.

Cunoscută drept „Canonul lacrimilor”, această creație în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii noastre.

„Acest Canon este și o bijuterie literară și are rolul foarte important de a crea în sufletul și conștiința noastră o atmosferă care să ne îndemne la meditație, pocăință și rugăciune mai multă. În secolele ulterioare alcătuirii Canonului, imnografii au mai adăugat câteva stihiri închinate Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, întrucât săptămâna a cincea se încheie cu duminica închinată Sfintei Maria Egipteanca, ea fiind într-adevăr un dascăl al pocăinței”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Canonul cel Mare prezintă istoria mântuirii neamului omenesc, de la căderea în păcat a protopărinților, Adam și Eva, și până la Pătimirile și Învierea Domnului.

„Este o poezie de o sensibilitate și de o profunzime recunoscută de toată lumea. În acest Canon, Sfântul Andrei Criteanul aduce în fața cititorilor sau ascultătorilor zeci de chipuri din Vechiul și Noul Testament, oameni care fie s-au remarcat printr-o viață sfântă și autorul Canonului ne îndeamnă să urmăm pilda acestor oameni sfinți, fie sunt personaje care din păcate au rătăcit de la calea lui Dumnezeu și cu lacrimi autorul ne îndeamnă să evităm experiența acestora, însă unii dintre pocăindu-se, au redevenit dascăli ai pocăinței și în același timp împreună rugători cu noi către Dumnezeu pentru îndreptarea noastră și pentru a afla har care să ne ajute în urcușul duhovnicesc”, a spus Preasfinția Sa.

La Catedrala Patriarhală, slujba Canonului cel Mare va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal.

Comentarii Facebook


Știri recente