Denia Canonului Cel Mare la Catedrala Patriarhală

În prezența a sute de credincioși, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal, a oficiat în această seară, la Catedrala Patriarhală, Denia Canonului cel Mare.

În cuvântul de învățătură, rostit la sfârșitul Deniei Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Preasfinția Sa a explicat credincioșilor prezenți de ce a fost rânduită această slujbă la jumătatea Postului Mare: „Sfinții Părinți ai Bisericii au considerat că după ce am parcurs mai bine de patru săptămâni din Post, există pericolul ca să cădem, în practica aceasta a postului, într-un fel de rutină sau formalism, adică să pierdem entuziasmul care ne-a caracterizat în cea dintâi săptămână a Postului Mare când ne-am angajat să facem lucruri deosebite pentru Dumnezeu în perioada postului, într-o dragoste sinceră față de El și mai ales din conștiința că păcătoși fiind trebuie să facem ceva ca să merităm iertarea lui Dumnezeu. De aceea, ca nu cumva postul, după acest exercițiu de mai bine de patru săptămâni, să nu devină doar o practică formală, lipsită de conținutul esențial, acela al pocăinței sincere și adevărate. Să nu devină doar o simplă abținere de la mâncare și băutură”.

Acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în 9 cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) și se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi și una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut și sub denumirea de „Canonul Mare”, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci și pentru profunzimea învățăturilor teologice. Bogăția și frumusețea canonului reprezintă pentru credincioși un îndemn la pocăință și la meditație biblică. În special, sunt evocate numeroase personalități ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioșii sunt îndemnați să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea dorințelor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…