Denia Canonului cel Mare din Săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paști

În toate Bisericile ortodoxe mâine seară, 17 martie, creștinii vor participa la Denia Canonului cel Mare, numită și Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul, după numele autorului. Aceasta este o slujbă rânduită a se oficia doar în Postul Sfintelor Paști care îndeamnă credincioșii la meditație și pocăință sinceră. Se săvârșește în prima săptămână a Postului Mare și în a cincea, când Canonul se citește integral.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, părintele conferențiar universitar doctor Constantin Necula din cadrul Facultății de Teologie din Sibiu: „Denia Canonului are ceva special cu totul deosebit în miercurea aceasta, deoarece reunește tot ce ceea ce s-a petrecut în prima săptămână atunci când am citit pe rând și nu din cauza lenei, ci pentru a porni motoarele sufletești. De data aceasta motoarele sunt pornite, putem accesa acest text pe de-a întregul și ne obligă la o altfel de meditație. În lumea de zgomot în care trăim o astfel de meditație asupra adâncimilor mari ale Tainei mântuirii pe care Hristos ne-o propune sunt fenomenal de fructuoase și de roditoare în sufletul omului”.

Tot în cadrul slujbei de mâine seară Biserica a rânduit a se citi viața Cuvioasei Maria Egipteanca, model desăvârșit de pocăință și trăire în smerenie: „Nu este model mai transparent de pocăință decât acesta al unei desfrânate care traversează mări și țări pentru a se întâlni cu Crucea lui Hristos. E uluitor și e dătător de ton. În momentul în care vezi că unei astfel de femeie Dumnezeu îi oferă atât de minunate șanse, dar ea îi oferă lui Hristos șansa de a face minuni în viața ei pentru că se nevoiește până la topire lucrurile se pun altfel în valoare. Eu cred că e un mare exemplu în care ni se arată că mântuirea în sine nu este simplă așteptare a Harului, ci împreună-lucrare cu Harul lui Dumnezeu”.

La Catedrala Patriarhală din București slujba Deniei Canonului cel Mare va începe mâine la ora 16.00 și va fi transmisă în direct de TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…