Denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat în această seară, în prezența a numeroși credincioși, Denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul a arătat legătura dintre Denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu și salvarea miraculoasă a cetății Constantinopolului de către Maica Domnului, pe când orașul era asediat de perși.

„Se leagă de ziua de 7 august, anul 626, când, profitând de absența împăratului, o parte dintre perși s-au aliat cu avarii și cu sciții, atacând atât pe mare, cât și pe uscat cetatea Constantinopolului. Se aflau într-o grea situație bizantinii, la conducerea treburilor statului rămânând însuși patriarhul Serghie și de aceea credincioșii săvârșeau slujbele sfinte, împreună cu clericii, în timp ce ostașii luptau de pe meterezele zidurilor înconjurătoare ale cetății. Într-adevăr, au repurtat o biruință la care nu se așteptau, pentru că numărul asediatorilor întrecea cu mult pe cel al bizantinilor. În amintirea acestei biruințe, în secolul al IX, Sfinții Părinți au hotărât ca slujba aceasta a Acatistului, Denia Acatistului, să se săvârșească în săptămâna a V-a din Sfântul și Marele Post al Paștilor. Prin această cântare se aduce laudă și mulțumire Preasfintei Născătoare de Dumnezeu care a ocrotit cetatea Constantinopolului și pe cei credincioși din ea și deopotrivă pe toți aceia care de-a lungul veacurilor cer ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

În timpul Postului Sfintelor Paști Biserica a rânduit două momente importante închinate Maicii Domnului: sărbătoarea Bunei Vestiri, prăznuită pe 25 martie, și Denia din vinerea săptămânii a V-a. Acatistul Bunei Vestiri, unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Maicii Domnului, este alcătuit din 12 condace și 12 icoase. Această compoziție, atribuită patriarhului Serghie al Constantinopolului, dă expresie, în formă poetică, învățăturii Bisericii despre Maica Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…