Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală din Rm. Vâlcea

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a fost prezent vineri, 30 martie 2012, la Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală citind stihurile Imnului Acatist închinate Maicii Domnului.

La sfârșitul slujbei, după cum ne informează arhiram.ro, Preasfințitul Părinte Emilian a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificațiile duhovnicești și teologice ale Deniei Acatistului Bunei Vestiri.

Vorbind despre Imnul Acatist lecturat în seara aceasta în cadrul Deniei, Preasfinția Părinte Emilian a subliniat că: „Imnul Acatist al Maicii Domnului este alcătuit de imnograful Roman Melodul având la bază relatarea Sfântului Evanghelist Luca (Luca 1, 24-38). În anul 626 când a avut loc invazia perșilor și a avarilor asupra cetății Constantinopolului, o furtună i-a apărat pe creștini distrugând flota năvălitorilor. În semn de mulțumire Patriarhul Serghie al Constantinopolului împreună cu creștinii au cântat Acatistul Maicii Domnului, primul icos fiind alcătuit de însuși patriarhul. Acest Acatist a mai fost cântat în mod special atunci când Constantinopolul se afla în primejdie de a fi cucerit de păgâni. Treptat, Imnul Acatist a intrat în cultul Bisericii, ajungând să fie oficiat în săptămâna a cincea din Postul Mare, în ziua de sâmbătă … Acum, în Post, noi ne rugăm Maicii Domnului să apere cetatea sufletului nostru de primejdia căderii în păcat, să apere viața noastră de ispitele ce vin de la diavol, lume și trup, și să biruim păcatul cu ajutorul și mijlocirea ei înaintea lui Dumnezeu”

La această slujbă deosebită, specifică Postului Mare, ce ne invită la rugăciune, post și pocăință, au luat parte numeroși credincioși din Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente