Denia Acatistului Bunei Vestiri

În toate bisericile ortodoxe se va oficia pe 8 aprilie, Denia „Acatistului Bunei Vestiri”. În timpul Postului Sfintelor Paști Biserica a rânduit două momente importante închinate Maicii Domnului: sărbătoarea Bunei Vestiri, prăznuită pe 25 martie, și Denia din vinerea săptămânii a V-a.

„Avem un ajutor de mare preț, pe însăși Maica Domnului care ne ocrotește și mijlocește pentru noi înaintea Tronului Ceresc și se roagă în permanență pentru noi ca să biruim pe vrăjmașii văzuți și nevăzuți care ne împresoară cetatea interioară a sufletului nostru și mă refer la tot felul de ispite, necazuri, încercări, lupta cu patimile egoiste ale omului”, a spus Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Acatistul Bunei Vestiri, unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Maicii Domnului, este alcătuit din 12 condace și 12 icoase. Această compoziție, atribuită patriarhului Serghie al Constantinopolului, dă expresie, în formă poetică, învățăturii Bisericii despre Maica Domnului.

„Aduce un prinos de recunoștință, de mulțumire Maicii Domnului care a salvat pe creștinii din Constantinopol în anul 626 când a fost asediat de către slavi și perși. Victoria s-a datorat ajutorului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu întrucât însuși patriarhul Serghie mergea pe zidurile înconjurătoare ale Constantinopolului încurajând pe oameni să lupte cu încredere că Maica Domnului le va ajuta. Într-adevăr le-a ajutat Maica Domnului, pentru că inferior numeric fiind au reușit să îndepărteze trupele dușmane”, a mai spus Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul.

TRINITAS TV, postul de televiziune al Patriarhiei Române, va transmite în direct Denia Acatistului Bunei Vestiri de la Catedrala patriarhală, începând cu ora 16.00. Slujba va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Comentarii Facebook


Știri recente