Delegație de monitorizare a proiectelor sociale în vizită la Patriarhia Română

În Sala Conventus a Palatului Patriarhiei a avut loc ieri, 3 februarie 2012, o nouă întâlnire de planificare și coordonare în cadrul proiectului european ‘FORTE – Formare trainică pentru parteneriat social’. Întâlnirea, la care au participat toți membrii echipelor din țară și ai echipelor partenere din fiecare eparhie, a avut ca scop pregătirea etapelor care urmează pe parcursul a 12 luni în cadrul proiectului Forte.

După cum informează Ziarul Lumina, în deschiderea întâlnirii, participanții au primit o vizită pe proiect din partea unei delegații de monitorizare din cadrul Comisiei Europene, condusă de Philippe Hatt, șeful Unității pentru România, Malta și Bulgaria, care monitorizează tot ce se întâmplă cu proiectele finanțate din Fondul Social-European.

A urmat o prezentare a proiectului, s-a discutat despre ceea ce înseamnă Fondul Social-European, cum e prezent în România și cum va fi prezent în România în planificarea 2014-2020. După aceea, a urmat lucrul efectiv pe ceea ce înseamnă planificarea strategică a activităților proiectului pentru următorul an, care a început cu un curs de pregătire pentru toate echipele din țară, explicarea conceptului de planificare și felul în care se ajunge la dezvoltarea unei strategii pe termen mediu și lung. ‘S-au avut în vedere mai multe obiective, printre care identificarea participanților la cursuri și pregătirea primului curs de planificare strategică care se va desfășura la sfârșitul lunii februarie. Planificarea este necesară pentru că trebuie să lucrăm într-un mod cât mai organizat, întrucât activitățile devin din ce în ce mai extinse, iar fără o planificare judicioasă nu vom putea îndeplini obiectivele proiectului și, implicit, nu vom putea asigura o bună cheltuire a resurselor’, a declarat părintele Dorel Nicolae Moțoc, consilier patriarhal și secretar general al Federației Filantropia.

Un nou centru național de formare continuă

O altă dimensiune importantă a întâlnirilor de ieri a fost legată de centrele de resurse. În țară au început deja să funcționeze opt din cele zece centre de resurse, unele dintre ele având constant activități consistente. În cadrul discuțiilor a fost făcută o prezentare a ceea ce s-a făcut, au fost extrase concluziile din prima perioadă și au fost propuse activitățile pentru perioada următoare. O altă temă a discuției a fost noul Centru Național de Formare Continuă, care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va funcționa într-una din clădirile din apropierea Facultății de Teologie. ‘Se observă deci o apropiere între cele două forme de pregătire, teologică și de formare continuă, care va fi tot cu bază teologică. Deja am început lucrările de amenajare a spațiilor respective, urmând ca lucrările să continue până prin luna iulie. În paralel, vom lucra la dezvoltarea viziunii și misiunii centrelor eparhiale din proiectul FORTE, în ceea ce privește incluziunea socială, pentru că dorim să umplem de sens și să arătăm care este dimensiunea corectă de a înțelege ce înseamnă viziune și misiune în ceea ce privește incluziunea socială’, a mai adăugat părintele Dorel Nicolae Moțoc.

Dezvoltat de Federația Filantropia, în cooperare cu Patriarhia Română, Instituto de Formacion Integral (IFI) și Global Commercium Development, proiectul FORTE prevede dezvoltarea capacității organizaționale a structurilor active în domeniul parteneriatului social din cadrul Administrației Patriarhale și a nouă eparhii din țară, pentru a deveni parteneri mai puternici pentru incluziunea socială la nivel național.

Comentarii Facebook


Știri recente