Delegatie a Episcopiei Maramuresului si Satmarului, la Strasbourg

O delegatie a Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, condusa de catre PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, s-a aflat, in premiera, la Parlamentul European din Strasbourg. Mai multe detalii despre obiectivele acestei vizite am aflat de la PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului: ‘Obiectivele acestei intalniri a clerului ortodox din nord-vestul tarii cu europarlamentarii nostri romani si cu alti cativa europarlamentari din Parlamentul European au fost de a discuta felul in care Biserica Ortodoxa propune sa faca pasi inainte in noua situatie in care tara noastra este membra a UE. Pentru noi n-a fost nici o greutate si nici o noutate, deoarece anul trecut am avut o conferinta cu tema ‘Biserica Ortodoxa Romana si integrarea europeana. Provocari si perspective’, si plecand de la acest subiect am putut discuta in cadrul unui seminar, care a avut loc la una din salile de seminar ale Parlamentului European, despre viata Bisericii noastre, despre istoricul Bisericii noastre, despre organizarea Bisericii noastre, despre forurile de conducere, despre felul in care este organizata Biserica pe eparhii, pe protopopiate, pe parohii, pe manastiri si schituri, dar si despre felul in care Biserica Ortodoxa Romana percepe intregrarea Romaniei si a Bisericii’.

De asemenea, PS Justin Sigheteanul ne-a vorbit si despre punctul culminant al vizitei intreprinse la finele lunii aprilie de catre preotii din Episcopia Maramuresului si Satmarului: ‘Corala ‘Armonia’, in fata a peste 300 de romani, francezi si prieteni de-ai lor veniti la concert, a sustinut un adevarat regal. A cantat 12 piese care m-au impresionat si pe mine, si pe noi toti care eram impreuna. Ba mai mult, ne-a onorat cu prezenta la concert si doamna Emma Nicholson, care e de profesie muzician si pe care am intalnit-o intamplator pe holurile Parlamentului European si am purtat cateva discutii cu ea. A fost impresionata, incat dupa concert a spus cateva cuvinte rugandu-ne sa pastram aceste valori nemuritoare, universale si sacre ale credintei si ale Ortodoxiei, sa le pastram pentru Europa unita, deoarece sunt nestemate si pietre pretioase de care Europa si crestinatatea are nevoie’.

Tot de la PS Sa am aflat daca vizita a fost un succes si daca si-a atins scopul pentru care a fost organizata: ‘Pentru comunitatea romaneasca de la Strasbourg am facut un lucru extraordinar. Pe langa gesturile pe care le-au facut si alte eparhii din tara, printre care si Arhiepiscopia Iasilor, prezenta noastra acolo a avut darul de a-i intari, de a-i mangaia si de a-i consolida. Pe de alta parte le-am dat un semn ca sufleteste suntem aceiasi si ca avem aceleasi nevoi sufletesti de sensibilitate, de dragoste, de spiritualitate, de viata interioara si ca noi romanii nu ne vom pierde in lumea aceasta, chiar daca sunt multe ispite in lumea libera in care am intrat, credinta, sanatatea si vigoarea sufleteasca’.

Comentarii Facebook


Știri recente