Delegația Patriarhiei Române în Georgia: Înaltpreasfințitul Laurențiu, la sărbătoarea Catedralei Svetitskhoveli

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, însoțit de diaconul Eugeniu Rogoti, a participat în perioada 11-15 octombrie la manifestările dedicate împlinirii a 1.700 de ani de la fondarea Catedralei patriarhale a Bisericii Ortodoxe din Georgia și a 1.000 de ani de la rezidirea ei, informează „Ziarul Lumina”.

Catedrala istorică ‘Svetitskhoveli’ se află în apropierea capitalei Tbilisi, în Mtskheta, și a fost zidită pe locul unui lăcaș de cult din secolul al IV-lea. Catedrala a fost ridicată pe locul unde se află îngropată cămașa Mântuitorului Iisus Hristos.

La sărbătorile din Georgia au participat delegații din 15 Biserici Ortodoxe, care au transmis mesaje de felicitare, au participat la diverse manifestări religios-culturale, au vizitat principalele obiective religioase și au oficiat Sfânta Liturghie. În prima zi a vizitei, membrii delegațiilor au participat la o întâlnire cu Patriarhul și Catolicosul Ilie al II-lea al Georgiei la Reședința patriarhală. ‘A fost o întâlnire în care Patriarhul și Catolicosul Ilie al II-lea ne-a vorbit despre situația actuală a Bisericii Ortodoxe din Georgia și despre evenimentul la care am luat parte’, ne-a spus Înalt Preasfințitul Mitropolit Laurențiu. Marți, 12 octombrie, la Universitatea laică ‘Sf. Andrei’ a Patriarhiei Georgiei, a avut loc o conferință dedicată evenimentului din Biserica Georgiei. Mai mulți profesori au vorbit despre istoria Catedralei ‘Svetitskhoveli’, iar Înalt Preasfințitul Anastasie, Arhiepiscopul Albaniei, a primit titlul de Doctor Honoris Causa. În aceeași zi, s-au vizitat cele trei catedrale din Tbilisi, între care cea mai veche datează din secolul al V-lea și este numită Catedrala ‘Sioni’. Lăcașul de cult se află în apropierea Seminarului și Academiei Teologice din capitala Georgiei și adăpostește capul Sfântului Apostol Toma. Cea de-a doua zi a vizitei s-a încheiat la Parlamentul Georgiei, unde președintele David Bakradze i-a întâmpinat în sala festivă pe distinșii oaspeți și le-a urat bun venit, iar Patriarhul și Catolicosul Ilie al II-lea a vorbit celor prezenți. Din partea delegaților, a vorbit Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Anastasios al Albaniei.

Icoana din timpul lui Abgar al Edessei

A doua parte a manifestărilor a debutat miercuri, 13 octombrie, cu vizitarea Muzeului de Arte din Tbilisi, unde sunt păstrate foarte multe obiecte de patrimoniu bisericesc, salvate de la distrugerea sistematică provocată de regimul comunist. ‘Georgia este țara în care au fost distruse în timpul regimului comunist cele mai multe monumente și obiecte de patrimoniu bisericesc. Am fost întâmpinați de Mitropolitul Iosif de Shemokmedi, care ne-a spus că în eparhia păstorită n-au rămas decât patru biserici, iar în ultimii 15 ani de libertate s-au construit 150 de lăcașuri de cult. Preoții sunt adevărați misionari, întrucât nu au ajutor financiar din partea statului și chiar din partea Bisericii. Am simțit că georgienii păstrează cu sfințenie valorile trecutului, fiind mândri că au fost încreștinați de Sfântul Apostol Andrei, dar doresc o perspectivă nouă pentru viitor’, ne-a mai spus Înalt Preasfințitul Laurențiu.

În muzeul din Tbilisi se păstrează o icoană foarte veche, pictată în timpul lui Abgar al Edessei și având ca model mahrama Veronicăi. Icoana este făcătoare de minuni și mulți credincioși vin zilnic aici să se roage la altarul improvizat la una dintre intrările în muzeu. Amenajat într-un fost lăcaș de cult, muzeul a facilitat salvarea obiectelor de patrimoniu, care altfel ar fi fost distruse împreună cu lăcașurile de cult dărâmate de regimul comunist.

Patriarhul a botezat 7.000 de copii

Ziua a continuat cu vizitarea Bisericii ‘Metehi’ zidită în secolul al XII-lea, lângă un pod unde și-au dat viața pentru Hristos mii de credincioși care au refuzat să calce pe icoanele așezate de turci pe podul amintit. Seara s-a oficiat în Catedrala ‘Sf. Treime’ din Tbilisi slujba Privegherii, unde delegațiile au fost întâmpinate de peste 15.000 de credincioși, în mare parte tineri. ‘Am fost foarte impresionați să vedem atâția tineri care veneau să ceară binecuvântare și care știau foarte bine cum să-și facă semnul sfintei cruci, cum să se închine și cum să se comporte civilizat. Am aflat că acestea sunt roadele campaniei pe care Patriarhul și Catolicosul Ilie al II-lea o desfășoară după desprinderea de lagărul comunist, de încurajare a natalității și de binecuvântare a familiilor creștine, cărora le-a botezat de la al treilea copil în sus, în funcție de solicitările acestora. Patriarhul Georgiei are peste 7.000 de copii botezați. Un alt factor important este faptul că Universitatea din Tbilisi, deși laică, este patronată de Biserică’, ne-a explicat Înalt Preasfințitul Mitropolit Laurențiu.

Cămașa Mântuitorului

Ceremonia propriu-zisă, dedicată aniversării Catedralei Svetitskhoveli, a avut loc joi, 14 octombrie, la Mtskheta, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie. Catedrala a fost zidită pe locul unde Sfânta Sidonia a fost înmormântată ținând cămașa Mântuitorului Iisus Hristos în brațe, pe care nimeni n-a putut s-o ia din brațele sfintei. Un stâlp al catedralei, despre care se spune că s-a ridicat și plutea în aer, a indicat locul mormântului. Catedrala este înconjurată de ziduri și păstrează câteva registre de pictură originală. Aici se păstrează și unul dintre piroanele care au străpuns mâinile Mântuitorului Iisus Hristos la răstignire.

După Sfânta Liturghie, oficiată de toți membrii delegațiilor și care a fost condusă de rectorul Gheorghi Zviadadze, a urmat cuvântarea Patriarhului și Catolicosului Ilie al II-lea și a Înalt Preasfințitului Anastasios al Albaniei. Seara, lângă un lac artificial, numit Marea Tbilisului, a avut loc dineul oficial la Tbilisi Sea Club, în cadrul căruia s-au prezentat mesajele Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe care și-au trimis delegații la eveniment. ‘I-am oferit Patriarhului și Catolicosului Ilie al II-lea medalia jubiliară a Patriarhiei Române dedicată Simbolului niceo-constantinopolitan și Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, un album cu fotografii ale Catedralei patriarhale, o carte de studii în limba engleză a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o icoană pe sticlă cu Buna Vestire și alte scene, realizată la Mănăstirea ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus’, ne-a mai spus Înalt Preasfințitul Mitropolit Laurențiu.

Comentarii Facebook


Știri recente