Delegatia elena care a adus la Iasi moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie a plecat astazi spre Grecia

Delegatia elena impreuna cu Prea Fericitul Hristodoulos, Arhiepiscop al Atenei si al intregii Grecii, vor pleca in dupa amiaza acestei zile spre Grecia de pe Aeroportul International din Iasi. 2 slujitori de la Biserica ‘Sfantul Mare Mucenic Dimitrie’ din Tesalonic vor ramane cu moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie la Iasi pana maine la pranz, de unde vor pleca spre Bacau. Aici se va oficia slujba de sfintire a unei biserici din centrul orasului. Dupa acest eveniment religios moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie vor fi duse spre Grecia de pe Aeroportul din Bacau.

In aceasta dupa-amiaza, delegatia elena condusa de Prea Fericitul Hristodoulos, Arhiepiscop al Atenei si al intregii Grecii, a parasit Iasul, indreptandu-se spre Grecia. Delegatia Bisericii Ortodoxe a Greciei a sosit in tara noastra, la Iasi, duminica, 12 octombrie, aducand moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie de la Tesalonic.

La plecare, pe Aeroportul International din Iasi, inaltii prelati din Grecia si din Romania au fost intampinati de garda de onoare. Dupa intonarea imnelor nationale ale celor doua state, au rostit alocutiuni Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, precum si Prea Fericitul Parinte Arhiepiscop Hristodoulos, conducatorul delegatiei elene.

In cuvantul sau, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a multumit Prea Fericitului Parinte Arhiepiscop Hristodulos al Atenei si al intregii Grecii pentru marea bucurie pricinuita de aducerea moastelor Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, la Iasi. De asemenea, Inalt Prea Sfintia Sa si-a exprimat dorinta de a intari colaborarea cu Biserica Ortodoxa a Greciei, in spiritul unitatii si fratietatii ortodoxe: ‘Prea Fericirea Voastra, Inalt Prea Sfintiile si Prea Sfintiile Voastre, stimate autoritati civile si militare, Multumim mai intai Bunului Dumnezeu pentru marele dar al sfintei sarbatori a Sfintei cuvioase Parascheva. Multumim Prea Fericitului Parinte Arhiepiscop Hristodoulos al Atenei si a toata Elada pentru marele dar al prezentei Prea Fericirii Sale aducand moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, la Iasi. Dumnezeu ne-a binecuvantat in aceste zile cu prezenta acestor doi mari sfinti ai Ortodoxiei si cu o multime neasteptat de mare de pelerini din toate partile tarii si din strainatate. Vizita Prea Fericirii Voastre, Prea Fericite Parinte Arhiepiscop Hristodoulos, reprezinta pentru noi o intarire in credinta si comuniune ortodoxa, o intarire intre prietenia dintre poporul grec si poporul roman, o intarire in fratietatea dintre Biserica Ortodoxa a Greciei si Biserica Ortodoxa din Romania, si in special de aici din Moldova, si o intarire a prieteniei dintre toti cei care Va cunosc si cei care Va insotesc. Multumim din inima Prea Fericirii Voastre pentru acest mare dar, pentru aceasta mare binecuvantare. Rugam pe Hristos Domnul sa Va daruiasca bucuria de a fi totdeauna misionar si sa Va daruiasca bucuria de a reveni cat mai des in mijlocul nostru pentru ca aceasta comuniune frateasca este placuta lui Dumnezeu si folositoare oamenilor. Va dorim drum binecuvantat spre patria Prea Fericirii Voastre, spre Elada, si Va dorim ca Bunul Dumnezeu sa Va ajute sa continuati misiunea pe care o aveti de intarire a credintei ortodoxe, de unitate ortodoxa si de promovare a valorilor crestine in europa de astazi. Drum Bun si Intru Multi Ani, Prea Fericirea Voastra!’

La randul sau, Prea Fericitul Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al integii Grecii, a evocat relatiile de prietenie deosebite dintre popoarele elen si roman, precum si legaturile fratesti care exista intre Biserica Ortodoxa a Greciei si Biserica Ortodoxa Romana: ‘Inalt Prea Sfintia Voastra, Inalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintiti si Prea Sfintiti Parinti, Prea Cuviosi si Prea Cucernici Parinti ai Bisericii Ortodoxe surori Romane, autoritati ai Armatei si a tarii dumneavoastra, cu sentimente de recunostinta fata de Bunul Dumnezeu, cu sentimente de multumire fata de prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si fata de Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel, plecam astazi intorcandu-ne in atra noastra, Elada, din Romania, o tara foarte iubita, prietena naostra, sora noastra. Ne intoarcem dupa slujba oficiata la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, pe care Dumnezeu ne-a invrednicit sa o sarutam. Din partea delegatiei elene care ma insoteste, doresc din adancul inimii sa va adresez mari multumiri si sa va dau marturia credintei dumneavoastra, credinta care s-a dovedit cu miile de pelerini care au ajuns nu numai din regiunea Moldovei, ci din intreaga Romanie. Acesti pelerini s-au inchinat si la moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, moaste pe care noi le-am adus de la Tesalonic. Cu mare admiratie am depistat ca poporul roman ramane fidel traditiilor si stramosilor lui. Consideram ca acestea sunt valori care trebuie pastrate de dumneavoastra foarte bine cand veti intra intr-o familie mai mare, in familia Uniunii Europene. Va multumim de asemenea pentru onorurile pe care ni le-ati dat de cand am ajuns, cand am ramas si am slujit si acum cand plecam. Consideram ca acestea sunt sentimente pe care le aveti fata de poporul elen, popor pe care noi il reprezentam de altfel, si a carui binecuvantare o transmitem dumneavoastra. Noi, poporul elen, putem spune ca suntem frati cu poporul roman si ca avem deosebite legaturi in trecut, legaturi care dovedesc acest lucru. Aceste legaturi care sunt stramosesti si foarte vechi ne-au trecut prin multe momente dificile. Ne-au legat si nu ne pot desparti niciodata. Sunt momente care trebuie pastrate, sunt momente din care fiecare dintre noi trebuie sa pastreze o particica si nu numai una, si trebuie sa progresam. Asatazi plecam, dar am lasat aici o parte a inimii noastre. Aceasta parte a inimii lasate aici, la Iasi, o sa ne oblige in viitor sa va vizitam din nou, sa mai discutam iarasi, sa ne salutam din nou pentru ca de acest lucru avem nevoie. Inalt Prea Sfintia Voastra, Va rugam sa transmiteti credinciosilor dumneavoastra iubirea si pretuirea pe care o avem. Sanatate si bucurie!’

Moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, vor ramane la Iasi pana maine, 17 octombrie 2003, cand vor fi duse in procesiune la Bacau, insotite de doi membri ai delegatiei elene, parinti slujitori la Biserica ‘Sfantul Mare Mucenic Dimitrie’ din Tesalonic. La Bacau vor ramane pana sambata, 18 octombrie a.c., cand vor fi duse inapoi, in Grecia.

Comentarii Facebook


Știri recente