Delegația din Mitropolia de Eghina și-a încheiat vizita în România

Delegația din Mitropolia de Eghina condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina și-a încheiat vizita în România. Vizita s-a desfășurat în perioada 23-30 octombrie 2012.

În această dimineață în jurul orei 8:30 Delegația greacă a plecat spre aeroport cu moaștele (mâna dreaptă) Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Înainte de plecarea la aeroport Delegația a fost primită în Reședința Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Aici, Patriarhul României a mulțumit IPS Efrem și celorlalți membri ai delegației pentru aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și a bucuriei făcută poporului român prin intermediul acestora.

„Suntem deplini recunoscători pentru marele dar pe care ni l-ați făcut în aceste zile și anume, o binecuvântare deosebită și o bucurie deosebită pentru că această lucrare misionară de aducere a moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina a adunat peste 120.000 de închinători, de pelerini aici la București. Și binecuvântarea aceasta a întărit credința și a întărit speranța pelerinilor mai ales a celor care suferă de diferite boli și a întărit în mod deosebit comuniunea dintre bisericile noastre și prietenia dintre greci și români. Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vă dăruiască sănătate, mult ajutor în activitatea pe care o desfășurați și multă bucurie de a face bucurie altora prin intermediul sfinților și mai ales prin intermediul Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina care primește vizita pelerinilor la Eghina și din când în când merge în vizită la alți sfinți și în zilele acestea a fost în vizită la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou de la București. Vă dorim întoarcere binecuvântată, bucurie și de asemenea vă rugăm să transmiteți maicii starețe Teodosia toată prețuirea noastră și toată recunoștința pentru această mare bucurie pe care ne-a făcut-o prin aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina aici în România. Vă dorim ani mulți și binecuvântați „.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Efrem i-a mulțumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române pentru aceste zile în care a avut posibilitatea de a cunoaște evlavia poporului român.

„Preafericirea Voastră, Preasfințiile Voastre, Preacuvioși și Preacucernici Părinți, în aceste momente suntem copleșiți de emoții și este destul de greu pentru noi să exprimăm în toată puterea lor simțămintele care ne încearcă și pe care le-am trăit. Ne-a impresionat profund evlavia poporului român, a mulțimii de închinători, de pelerini care au venit în aceste zile aici. Am constatat pe viu, am putea spune, că Sfântul Nectarie este prin excelență și Sfântul românilor. Legătura duhovnicească dintre noi și dumneavoastră, dintre Sfânta noastră Mitropolie de Ydra, Spetses și Eghina și Patriarhia Română devine din ce în ce mai puternică și mai profundă. Cultivarea, credinței, dragostei și evlaviei poporului român față de Sfântul Nectarie de la Eghina a început încă de acum câțiva ani datorită Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în 2006 când, pe atunci fiind Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ne-a invitat la Iași și am adus Cinstitul Cap al Sfântului Ierarh Nectarie. Sfântul Nectarie este cel care ne unește, care ne inspiră, care ne ajută și am avut prilejul să aud că s-au scris foarte multe lucruri despre Sfântul Nectarie, nu numai viața și minunile sale, dar chiar și din experiența românilor care au trăit minuni datorită Sfântului Nectarie. Îngăduiți-mi acum să exprim încă o dată mulțumirile noastre din partea mea personal și a celor care mă însoțesc, din partea maicii starețe de la Sfânta Mănăstire din Eghina pentru toată dragostea, pentru bogăția și strălucirea primirii de care am avut parte în aceste zile așa la modul cel mai înalt aristocratic care vă caracterizează și ne întoarcem acum cu sufletele pline de bucurie. De asemenea, mulțumim și Preasfințiților Părinți care vă înconjoară și celorlalți părinți colaboratori care au fost foarte vrednici în organizarea acestor manifestări care ne-au impresionat. Așa cum am spus și altă dată în Mănăstirea noastră din Eghina vin în fiecare zi zeci și chiar sute de pelerini însoțiți de preoții lor unde slujesc la această mănăstire în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie și sperăm ca toată această lucrare care se săvârșește între noi se va întregi prin vizita Preafericirii Voastre la Mănăstirea Sfântul Nectarie Eghina. Am admirat lucrarea aceasta de înnoire din toate punctele de vedere a Bisericii Ortodoxe Române și din punct de vedere administrativ, dar mai ales cultural, spiritual, teologic și celelalte. Am avut prilejul să constatăm grija pe care o manifestați Preafericirea Voastră față de omul aflat în suferință și de aceea doresc să vă adresez sincere urări de sănătate, ani mulți binecuvântați și creativi și să vă învrednicească Dumnezeu să sfințiți cât mai curând posibil Catedrala Patriarhală, Catedrala Mântuirii Neamului”.

După cum ne-a declarat Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, cu privire la aceste evenimente, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Mănăstirea Radu Vodă din București se află în continuare la închinare pentru pelerini pe esplanada Catedralei Patriarhale.

Aeronava în care se afla Delegația greacă a decolat de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă la orele 10:00 cu destinația Atena.

Comentarii Facebook


Știri recente