Delegația Diakonia din Germania a vizitat Episcopia Sălajului

La invitația Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, în perioada 6-8 septembrie, o delegație a fundației Diakonia din Neuendettelsau, Germania, a efectuat o vizită în Episcopia Sălajului. Delegația a fost condusă de însuși rectorul acestei instituții, părintele dr. H.C. Hermann Schoenauer, informează „Ziarul Lumina”.

Din delegație au mai făcut parte și Eva Schoenauer, părintele Matthias Hartmann, directorul Departamentului de învățământ din cadrul fundației, Cosima Faulhaber, directoarea uneia dintre grădinițele de copii aparținătoare fundației Diakonia, Angela Frauenhuber, reprezentanta comitetului de părinți din cadrul aceleiași grădinițe de copii, Josef Lindner, reporter la Societatea de Televiziune din Bavaria și Mariana Alexie, care a însoțit această delegație, ajutând la organizarea vizitei și la traducerile necesare.

Fundația Diakonia are 6.300 de angajați

Fundația Diakonia din Neuendettelsau, situată în apropierea orașului Nürnberg, este una dintre cele mai mari fundații creștine din Germania, având o tradiție de peste 150 de ani, fiind întemeiată la 1854 de teologul german Wilhelm Löhe. Scopul acestei fundații a fost alinarea și ajutorarea celor în suferință din această zonă și înlesnirea accesului la formare profesională. Pornind de la aspectul unei mănăstiri de maici, care a ajuns la un moment dat să numere chiar și 1.200 de maici, numite și diaconițe, fundația a dobândit treptat forma unui concern creștin axat pe probleme de asistență socială. În prezent, această fundație are un număr aproximativ de 6.300 de angajați, care sprijină munca celor câteva zeci de diaconițe care mai activează astăzi la Diakonia și un buget de aproximativ 280 de milioane de euro pe an.

Activitatea acestei instituții s-a dezvoltat foarte mult mai ales în ultimii 20 de ani, de când conducerea ei a fost preluată de către actualul rector, părintele dr. H.C. Hermann Schoenauer, care a reușit să dubleze activitatea instituției. Fundația Diakonia activează momentan în mai multe țări ale lumii și are în jur de 23 de școli și grădinițe pentru copii, pe diferite vârste și profile, inclusiv școli pentru copii cu dizabilități, un centru de cercetare, un centru pentru studii ecumenice, propria universitate, patru clinici mari și mai multe cămine pentru bătrâni.

Colaborare pe probleme de asistență socială

După o întâlnire, în mai 2008, la Neuendettelsau, între Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, și conducerea Diakoniei, a urmat vizita delegației acestei fundații în Episcopia Sălajului în luna mai 2009, apoi o altă vizită, de data aceasta a unei delegații din Episcopia Sălajului la Neuendettelsau în toamna aceluiași an. Cu ocazia acestei recente vizite a delegației din Germania, în Sălaj, s-a ajuns la cimentarea unei relații strânse de colaborare între Episcopia Sălajului și Fundația Diakonia din Neuendettelsau. Scopul acestei relații îl constituie, în primul rând, colaborarea pe probleme de asistență socială, în vederea organizării și dezvoltării activității de asistență socială din Episcopia nou-înființată a Sălajului, precum și purtarea de discuții teologice cu scopul unei mai bune cunoașteri reciproce și apropierii între Bisericile pe care aceste instituții le reprezintă.

Delegația din Germania a sosit în Sălaj luni, 6 septembrie, și a fost întâmpinată în Zalău de PS Petroniu. În după-masa aceleiași zile, a fost vizitat Complexul socio-cultural de pe lângă Parohia ortodoxă română I din Șimleu Silvaniei, condus de pr. Vasile Boșca, protopopul Șimleului, unde s-a asistat la descărcarea unui transport de ajutoare donat de fundația Diakonia acestui complex social, în vederea autofinanțării activității sociale, mai ales a cantinei sociale.

Marți, 7 septembrie, delegația a vizitat mai întâi schitul de la Marca, apoi Mănăstirea Bic, fiind impresionată de activitatea desfășurată în grădinița de copii, în școala și în căminul de bătrâni care funcționează pe lângă această mănăstire, prin străduința maicii starețe Marina și a soborului de maici care o sprijină. După Mănăstirea Bic, s-a vizitat Centrul Eparhial din Zalău, apoi Mănăstirea Strâmba, pe lângă care funcționează Complexul social ‘Sfânta Maria’ și o frumoasă tabăra de vară pentru catehizarea elevilor din Eparhia Sălajului.

Delegația germană a fost impresionată de proiectul inițiat și condus de pr. Gheorghe German de la Parohia ortodoxă română Românași, precum și de ritmul cu care se avansează la această construcție impunătoare și de mare importanță socială.

Delegația germană la Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’

Vizita delegației din Germania s-a încheiat miercuri, 8 septembrie, prin participarea la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de către Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, în Parohia ‘Nașterea Maicii Domnului’ din Zalău, aflată la ceas de sărbătoare, cu ocazia hramului bisericii din această parohie. Pe tot parcursul acestei vizite a dominat o atmosferă extrem de prietenească și de caldă. Delegația din Germania a rămas foarte plăcut surprinsă de activitatea socială care se desfășoară în Episcopia Sălajului. În același timp s-au identificat noi posibilități concrete de colaborare și intensificare a colaborării dintre Fundația Diakonia și Episcopia Sălajului. Atât Preasfinția Sa Petroniu, Episcopul Sălajului, cât și părintele dr. H.C. Hermann Schoenauer și-au exprimat bucuria reîntâlnirii ocazionate de această vizită, precum și dorința continuării și intensificării relației dintre instituțiile pe care le reprezintă.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…