Delegația Consiliului Mondial al Bisericilor a vizitat copiii romi din Rahova

O delegație a Consiliului Mondial al Bisericilor, formată din reprezentanți ai comunităților minoritare din 21 de state au vizitat ieri, 8 octombrie, pe copiii romi de la Biserica Sfinților Români din cartierul bucureștean Rahova, informează „Ziarul Lumina”.

Vizita de ieri se înscrie în seria manifestărilor prilejuite de Conferința ‘Platforma globală pentru reflecție teologică 2010. Unitate și misiune astăzi: mărturii și opinii venite de la cei marginalizați’, organizată de Consiliul Mondial al Bisericilor și Patriarhia Română, în perioada 5-9 octombrie.

Scopul vizitei a fost cunoașterea realităților din teritoriu de către cei implicați în proiecte de combatere a maginalizării. ‘Reprezentanții Consiliului Mondial al Bisericilor au dorit să observe la noi în parhohie cum conlucrează Biserica Ortodoxă Română cu o pătură socială marginalizată, în speță rromii. Parohia noastră, formată din enoriași majoritatea de etnie romă, desfășoară diverse programe pentru integrarea lor, atât în biserică, cât și în școală. Astfel, profesoara Elena Radu predă limba și literatura romani copiilor din cartier la Școala 136, iar în biserică își desfășoară activitatea și părintele Daniel Gangă, preot numit pentru comunitatea romilor din Arhiepiscopia Bucureștilor,’ ne-a declarat părintele Cornel Ilie, consilier în cadrul Sectorului Social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor și parohul Bisericii ‘Sfinții Români’- Rahova.

Începutul comuniunii prin ridicarea noii biserici

Părintele paroh Cornel Ilie a urat bun-venit delegației și a prezentat parohia și principalele activități dedicate combaterii marginalizării, care se desfășoară momentan în biserica de lemn, dar care vor fi găzduite, în curând, de noua biserică de zid, construită cu sprijinul deputatului Nicolae Păun, președintele Comisiei pentru culte și minorități din Parlamentul României. Părintele consilier a menționat că noua biserică reprezintă un reper important în eforturile Bisericii Ortodoxe Române de integrare a romilor, deoarece ‘este o biserică ridicată de romi pentru toți oamenii, indiferent de etnie sau naționalitate’.

Prezent la eveniment, deputatul Nicolae Păun a subliniat necesitatea schimbării mentalității și a depășirii prejudecăților, ca factori esențiali în combaterea marginalizării. ‘Prin această dorință divină de a construi un lăcaș de cult și de cultură, am dorit să aducem împreună populația majoritară și populația minoritară, arătând prin aceasta că este foarte important să viețuim împreună. Când intră în acest lăcaș de cult, majoritari și minoritari, cu toții trebuie să plece cu un gând de pace, să înțeleagă unde greșesc și să îndrepte ceea ce au greșit. Nu este de ajuns să avem un lăcaș de cult, dacă nu există dorința ambelor părți să intre într-un biserică și să iasă afară altfel’, a spus deputatul Nicolae Păun.

‘Doar ‘noi împreună’ în Dumnezeu’

Părintele Daniel Gangă, preotul comunității romilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, a spus participanților că în Biserica lui Hristos se topesc orice diferențe de natură socială sau etnică dintre oameni. ‘Aici ne regăsim așa cum ne-a creat Dumnezeu de la început, ca frați. Biserica Ortodoxă Română, prin faptul că a hirotonit o persoană special pentru această comunitate, vine să confirme o învățătură pe care o practică de la începuturile ei’, a spus părintele Gangă.

Părintele consilier Cornel Ilie a dăruit la final, fiecărui membru al delegației câte un CD cu Sfânta Liturghie în limba romani, iar copiii au oferit un moment artistic în limba tradițională romă. În numele delegației, Syndia Nduna a apreciat faptul că eforturile pentru integrarea minoritarilor au loc și sunt de admirat deoarece ‘în această lume nu trebuie să existe ‘noi separați’, ci doar ‘noi împreună’ în Dumnezeu’.

Delegația Consiliului Mondial al Bisericilor, însoțită de părintele Daniel Buda, secretar executiv pentru relațiile bisericești și ecumenice în CMB, a vizitat ieri și Comunitatea ortodoxă coptă din București.

Comentarii Facebook


Știri recente