Declaratie de presa IPS Bartolomeu Ananiea

Raportata la calitatea noastra de cetateni, bucuria pascala din acest an sta pe de o parte sub semnul biruitor al integrarii noastre in NATO si, pe de alta, sub semnul ingrijorator al integrarii noastre europene. Ingrijorarea vine din aceea ca, din tot ceea ce vedem, auzim si stim, ultimul si cel mai important obstacol este flagelul coruptiei. Or, Invierea Domului reprezinta biruinta lui Dumnezeu asupra coruptibilitatii.

Acest cuvant il avem de la latinescul corrumpo, care inseamna a strica, a altera, a degrada, a deteriora, a (se) descompune, a putrezi, si in ultima instanta, a (se) nimici. Prin moartea fizica, trupul omenesc se descompune si putrezeste, adica trece printr-un proces de corupere, de stricaciune a alcatuirii sale. Singura exceptie din istorie este trupul lui Iisus Hristos, care nu s-a supus acestui proces, ci s-a transfigurat prin inviere, devenind trup duhovnicesc, nealtarabil, nestricacios, incoruptibil, ca prototip al propriilor noastre trupuri de dupa invierea cea de obste. Cand spunem ca Hristos a inviat ‘cu moartea pe moarte calcand’, intelegem ca moartea Sa de pe cruce a biruit puterea mortii de a-i corupe trupul.

In acceptia curenta, cuvantul are un sens mult mai grav, el fiind transferat in zona morala. Coruptia este viciul omului imoral care-si degradeaza spiritul prin incalcarea conduitei sociale. In majoritatea cazurilor de pe scara puterii politice, economice sau profesionale, omul care, prin functia sau pozitia sa, a devenit factor de decizie sau influenta, nu concepe sa nu

si-o exploateze in favoarea unui profit personal ilicit in detrimentul sau in profitul ilicit al celui ce depinde de el; dupa cum, in acelasi timp, cel ce depinde de el nu concepe ca-si poate rezolza problema legitima decat apeland la pofta celui care detine functia. Se spune ca, la noi, coruptia e generalizata, chiar institutionalizata, ceea ce e foarte grav. Inainte de fi un viciu, coruptia e o mentalitate. Or, o mentalitate nu poate fi schimbata nici prin justitie, nici prin administratie, ci printr-un sistem educational de lunga durata, care nu poate fi realizat fara apelul la religie si cultura. Nu putem visa cinstit la integrare europeana fara a purcede la propria noastra insanatosire morala. Incepand de acum, cand sarbatorim biruinta lui Hristos asupra coruptibilitatii.

Comentarii Facebook


Știri recente