Declaratia SS Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, la adormirea in Domnul a Papei Ioan Paul al II-lea

SS Papa Ioan Paul al II-lea, indeplinindu-si misiunea in aceasta viata, a adormit in Domnul. Dumnezeu s-i dea odihna sufletului, in loc de viata vesnica, unde nu este intristare, durere sau suspin.

Papa Ioan Paul al II-lea a prevazut restaurarea unitatii crestinilor si s-a straduit pentru infaptuirea acesteia. De aceea, a vizitat Patriarhia Ecumenica la numai un an de la alegerea sa si, impreuna cu Patriarhul Ecumenic Demetrios, a hotarat alcatuirea Comitetului pentru initierea dialogului teologic intre ortodocsi si romano-catolici. Nu a ezitat in fata piedicilor si a sacrificiilor (pe care a trebuit sa le faca) pentru a duce mesajul Evangheliei in lumea intreaga si pentru a contribui la restabilirea pacii. Istoria va recunoaste contributia sa deosebita la caderea comunismului ateu. Nu exista multi oameni de viziune asa cum a fost Papa. In timpul trecerii sale prin ierarhia Bisericii Catolice si, in special, in functia de conducator al acesteia, Papa Ioan Paul a II-lea si-a pus amprenta asupra Bisericii si asupra istoriei intregii omeniri, lasand posteritatii imaginea de nesters a personalitatii sale puternice. Multe dintre initiativele sale au reprezentat inceputul unor actiuni care astazi sunt in curs de dezvoltare. A fost un pionier in multe domenii. Din acest motiv, moartea sa este o pierdere nu numai pentru Biserica sa, ci si pentru intreaga crestinatate, ca si pentru comunitatea internationala in general, care doreste pace si dreptate.

Exprimam profundul nostru regret personal si in numele Patriarhiei Ecumenice pentru trecerea la Domnul a iubitului nostru frate in Hristos si impartasim tristetea milioanelor de frati si surori catolici din intreaga lume. Fie-i amintirea vesnica, iar Domnul vietii si al mortii sa-i aduca un urmas vrednic dintre numeroasele personalitati care se afla in ierarhia Bisericii Catolice-Sora.

Data in resedinta Patriarhala, 2 Aprilie 2005

Comentarii Facebook


Știri recente