De ziua copilului, Patriarhia Romana ofera daruri copiilor saraci din Municipiul Alexandria

De ziua copilului (1 iunie), Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, prin Sectorul ‘Biserica si Societatea’ al Patriarhiei, ofera daruri: dulciuri, rechizite, articole de igiena personala, imbracaminte, la peste 500 de copii cu rezultate bune la invatatura si care provin din familii sarace din Municipiul Alexandria si din Judetul Teleorman.

Actiunea a avut loc in ziua de vineri, 30 mai 2003, in cadrul unei serbari organizate in colaborare cu Episcopia Alexandriei si Teleormanului la Sala Polivalenta din Alexandria.

In continuare, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a adresat urmatorul mesaj cu ocazia Zilei Internationale a Copilului:

‘Dragi copii, Cinstiti parinti ai tinerelor vlastare, Distinsi educatori si dascali, bucuria celor mai intense trairi, a unor puternice emotii si a celor mai trainice amintiri care la varsta copilariei se realizeaza, si-au gasit ecoul in consacrarea de catre Comunitatea Internationala, prin forurile abilitate a unei Zile Internationale a Copilului.

Importanta unui asemenea eveniment, ce are in centru atentia si grija pentru tinerele vlastare este cunoscuta si inteleasa de mai toata lumea. Socotim insa ca niciodata nu-i nici prea mult si nici de prisos a vorbi si a ne apleca atentia asupra acestor fiinte plapande ce reprezinta, in esenta, implinirea individuala a fiecaruia prin urmasi si a umanitatii intregi prin cei ce astazi, in curs de formare si dezvoltare, vor reprezenta generatia de maine.

O sarbatoare internationala dedicata copiilor este desigur o festivitate care ne duce cu gandul la bucuria traita de copii si de parintii lor trupesti si sufletesti cand ii vad cum cresc, inconjurati de dragostea si caldura familiei, cum devin constienti si responsabili in contact cu scoala si cu toate institutiile cu atributii in instruirea si educarea lor.

De aceasta situatie fericita si de aspectul acesta al bucuriei traite nu au insa parte toti copiii, de aceea, tot cu acest prilej trebuie sa ne indreptam atentia, fiecare in parte, dar si toti laolalta, fata de copiii aflati in situatii dramatice. Evidentiem cu precadere acest aspect pentru ca, din pacate, sentimentul responsabil de a fi parinte, de a avea copii, si, in acelasi timp, de a fi copil inconjurat de dragoste si grija, nu il incearca toti acesti factori asa cum ar trebui. Sunt parinti care din diferite motive: lipsuri, greutati de tot felul, impietrirea inimii, alte forme de rataciri, nu-si doresc copii, impiedicand venirea lor pe lume, abandonandu-i dupa nastere sau, mai grav, neacordandu-le dreptul la viata odata ce au vazut lumina zilei. Sunt copii care nu-si au un camin al lor, sunt parasiti si in aceasta situatie sunt victime a tot felul de agresiuni. Acestea sunt stari de lucruri triste si asupra lor trebuie sa ne aplecam cu multa intelegere pentru ca intr-adevar avceasta zi festiva sa fie sarbatoarea bucuriei si a implinirilor.

Spunem toate acestea pentru ca insasi Sfanta Scriptura ne arata ce mare pedeapsa ii asteapta pe cei care nu manifesta grija fata de copii sau care, din contra, se poarta cu indiferenta si rautate, anume ca: Cine va sminti pe unul dintre acestia mici care cred in Mine, mai bine i-ar fi lui sa i se atarne de gat o piatra de moara si sa fie afundat in adancul marii.(Matei 18,6)

Biserica Ortodoxa Romana, in spiritul misiunii sale, a manifestat intotdeauna afectiune si intelegerefata de copii, pe care i-a instruit si educat in tinda bisericii, atunci cand nu exista un invatamant institutionalizat, iar acum prin predarea Religiei in scoala urmareste formarea profilului lor moral curat si sanatos, in spiritul sfintelor invataturi lasate de Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Pe langa acestea si in legatura cu situatiile nefericite in care se afla multi copii, Biserica noastra a initiat actiuni de sprijinire a copiilor defavorizati, de dezinstitutionalizare a celor orfani, de integrare a copiilor abandonati in maternitati, in familia naturala, de prevenire a abandonului la familiile cu risc de abandon si consilierea comunitatii in ceea ce priveste sprijinul acordat acestor familii. Am dori ca prin efortul comun si al intregii societati, aceste actiuni sa-si atinga scopul cazurile nefericite sa fie cat mai putine.

Din aceste considerente, ne-am indreptat atentia asupra situatiei tuturor copiilor cu dorinta ca situatiile in care copiii se bucura intr-adevar de tot ceea ce le trebuie la aceasta varsta sa fie cat mai multe, iar cele nefericite, cat mai putine sau deloc.

Pentru aceasta, adresam indemn parintilor, mai ales celor coplesiti de griji si necazuri, sa uite de acestea si sa puna in locul lor bucuria cresterii unui copil, intrucat fericit este omul care-si va umple casa de copii; nu se va rusina cand va grai cu vrajmasii sai. (Ps.126,5).

Indemnam pe educatori sa preia o parte din sarcina familiei si sa-si desfasoare cu pasiune si ravna munca de educare si formare a copiilor, incat sa se invredniceasca de lauda profetului ca invatatura adevarului era in gura lui si pe buzele lui nu s-a aflat nedreptate; in pace si in dreptate a umblat cu mine si pe multi i-a intors de la rau. (Maleahi 2,6).

Sfatuim pe copii sa fie ascultatori si sarguinciosi incat sa se invredniceasca de binecuvantarea biblica a Decalogului care ne invata: Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie. (Iesire 20,12).

Si, in spiritul solidaritatii umane si al comuniunii crestine, apelam la intreaga societate ca in cuget curat si fapta de milostenie sa sprijine cu gandul, cu fapata si cu cuvantul eforturile pe care toti trebuie sa le facem ca generatia de maine, viitorul Tarii si al Bisericii, sa creasca in liniste si pace, sa se dezvolte armonios, asa incat faptele noastre si rezultatele muncii cu copiii sa fie bineplacute lui Dumnezeu si de folos oamenilor.

Iar in duhul sfintelor invataturi, rugam pe bunul Dumnezeu sa binecuvinteze cu darurile Sale cele bogate, cu harul Sau si cu marea Sa iubire fata de oameni, atat pe tinerele vlastare ale neamului nostru si din intreaga lume, cat si pe toti cei care isi deschid cu caldura si darnicie inima si sufletul fata de cei mici.’

Teoctist,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente