De Sfântul Ilie, la Soloneț a răsunat toaca-n cer

Ieri, 20 iulie 2009, întreaga Ortodoxie l-a sărbătorit pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. La Soloneț – Iași, un sat aflat la doar câțiva pași de râul Prut, granița cu frații moldoveni, s-a consumat cea mai mare sărbătoare locală din cuprinsul unui an, întreaga comunitate prăznuindu-și ocrotitorul. Tradițiile locului, ale căror origini se găsesc undeva în secolul al XIX-lea, își manifestă existența și astăzi într-o comuniune deosebită. Ele sunt reactualizate prin inițiativa preotului paroh și a comitetului parohial, care alcătuiesc an de an un adevărat program al sărbătorilor, ce cuprinde: un program liturgic neîntrerupt timp de câteva zile, un concurs de bătut toaca pentru copii, editarea unei publicații cu caracter social-religios, concerte de muzică religioasă și o excursie gratuită pentru copii.

Sărbătorile Solonețului de lângă Prut au început duminică, 19 iulie, când zeci de credincioși ai satului au participat la slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii. Biserica a rămas apoi deschisă spre închinarea credincioșilor și pentru primirea moaștelor Sfântului Haralambie și ale Sfântului Procopie, aduse cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în pelerinaj, de la Biserica „Sfinții Voievozi” din Hălăucești – Pașcani.

La orele amiezii, în curtea bisericii a avut loc un concurs de bătut toaca pentru copii, intitulat „Toaca-n cer”, aflat anul acesta la a treia ediție. Au participat zece elevi din trei parohii, „Sfântul Nicolae” – Andrieșeni, „Sfântul Dumitru” – Trifești și „Sfântul Ilie” – Soloneț. Toți participanții au primit la sfârșit premii constând în obiecte bisericești și rechizite școlare, precum și diplome de participare, iar marele câștigător, desemnat de un juriu alcătuit din preoții de la cele trei parohii, va merge gratuit în excursia organizată de parohie în zona Maramureșului, după încheierea sărbătorilor satului. „Am urmărit prin acest concurs perpetuarea tradițiilor noastre și, mai ales, dezvoltarea la copii a dragostei către cele bisericești și cele sfinte. Suntem bucuroși că, de trei ani de când organizăm acest eveniment, participă tot mai mulți copii și am observat cu drag că, după acest eveniment, biserica noastră se împodobește cu câte doi trei copii atrași, pentru început, de concurs și de marele premiu, iar apoi rămân nedespărțiți de slujbele bisericii noastre, atrași de dragostea față de Dumnezeu, care încolțește în sufletele lor”, ne-a declarat părintele paroh Marius Ștefan.

A urmat apoi un concert de muzică religioasă, susținut de către Ansamblul coral „Ștefania și Petru Sturza” și de către cântăreața de muzică religioasă Ștefania Stoica, pe scena realizată în curtea bisericii. În tot acest timp, locurile amenajate s-au dovedit a fi insuficiente pentru credincioși, unii sosiți și din alte sate pentru a participa la bucuria localnicilor din Soloneț. Cei prezenți au primit câte un exemplar din revista „Cuvântul de Soloneț”, publicație de actualitate social-religioasă editată de parohia „Sfântul Ilie”, acest număr fiind dedicat marii sărbători a satului, precum și Sfântului Mucenic Haralambie, ale cărui sfinte moaște au fost aduse spre închinare credincioșilor din Soloneț.

Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul a continuat apoi cu slujba Vecerniei, unită cu Litia, oficiată de un sobor de 11 preoți și un arhidiacon, moment în care au fost întâmpinate în mod solemn moaștele Sfântului Haralambie și ale Sfântului Procopie, care au fost așezate apoi, spre închinare, în biserică. „Aducerea sfintelor moaște a fost o adevărată binecuvântare pentru parohia noastră și un moment de întărire în credință nu doar a celor care locuiesc în satul Soloneț, ci și a locuitorilor de pe toată valea Prutului, care au luat cu asalt biserica noastră pentru a primi binecuvântarea Sfinților Haralambie și Procopie”, a mai spus părintele paroh.

Cuvântul de învățătură din cadrul slujbei Vecerniei a fost rostit de părintele arhidiacon Teodor Mera, care a evidențiat importanța comuniunii credincioșilor din parohia „Sfântul Ilie” din Soloneț, darul care se înalță spre cer, către Dumnezeu. „Sfântul Ilie este asociat cu venirea ploilor. Creștinii sunt îndatorați Sfântului Ilie pentru prinosul de apă din câmpurile semănate, dar și pentru pilda unei vieți închinate semenilor în necazuri și în nevoi. Prin rugăciune, Sfântul Ilie, ocrotitorul acestei parohii, poate deveni, din stăpân al fulgerelor, aducătorul de pace în sufletele credincioșilor”, a spus părintele arhidiacon Teodor Mera.

Seara, începând cu ora 22:00, s-a săvârșit Acatistul Sfântului Mucenic Haralambie.

A doua zi, de Sfântul Ilie, biserica și curtea împrejmuitoare s-au dovedit neîncăpătoare. Slujba Utreniei și cea a Sfintei Liturghii au fost oficiate de un sobor de patru preoți, cuvântul de învățătură fiind rostit de pr. paroh Marius Ștefan. Acesta a ținut să mulțumească tuturor ostenitorilor care au sprijinit bunul mers al evenimentelor care au încununat marea sărbătoare a satului. O tradiție foarte veche a locului spune că în ziua Sfântului Ilie, după slujba Sfintei Liturghii, fiecare credincios trebuie să ia parte la agapa organizată la biserică. Astfel, curtea bisericii a fost plină cu mese la care toți credincioșii au gustat din bucatele preparate de gospodinele satului, nu înainte însă de binecuvântarea creștinească dată de preotul satului.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente