De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului 13 biserici mehedințene își serbează hramul

Sâmbătă, 8 septembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Maicii Domnului, prilej cu care Parohiile Govodarva, Șovarna de Sus, Izvorul Aneștilor, Ostrovul Corbului, Țigănași, Bahna, Dubova, Jidoștița, Magheru, Pârlagele și Grozești își serbează hramul.

Este zi de sărbătoare și pentru parohia municipală de la Meva, care poartă însuși numele praznicului. Pe lângă bucuria trăită de credincioși în bisericile de mir, dulceața sărbătorii în cinstea Maicii Domnului se simte și la o veche vatră monahală, mănăstirea de pe Valea Vodiței. Aici va săvârși Sfânta Liturghie în ziua hramului, Întâistătătorul Eparhiei, Preasfințitul Părinte Nicodim. Pelerinii sunt așteptați în număr mare încă din ajun, când se va săvârși Vecernia Mare cu Litie.

Mânăstirea Vodița este o manăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Românești, Vlaicu-Vodă. A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718.

Așezământul monahal al Vodiței a fost reînființat în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale și a fost construit un corp de chilii pentru desfășurarea vieții de obște.

În anul 1995 s-a început execuția unei frumoase biserici de lemn, la realizarea căreia au fost preluate elemente din stilul traditional maramureșan. Biserica a fost sfințită la data de 29 iulie 2001, de către Î.P.S. Teofan, pe atunci Mitropolitul Olteniei.

Începând din anul 1997 staret al Manastirii Vodita este P.C. Protos. Ioanichie Nicolaescu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…