De praznicul Sfântului Sofronie – Patriarhul Ierusalimului, Preasfințitul Părinte Sofronie Episcopul Oradiei, își serbează onomastica

În ziua de 11 martie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, își serbează onomastica.

Preasfinția Sa s-a născut la 3 noiembrie 1967 în Arad, din părinții Petru și Maria Drincec. A studiat la liceul „Moise Nicoară – Ioan Slavici” din localitate. A urmat, între 1987-1993, cursurile Institutului de Medicină din Timișoara, specializarea Medicină Generală, obținând diploma de medic. Apoi, între 1993-1997 studiază la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. În anul 1995 se închinoviază la Mânăstirea Hodoș-Bodrog din Episcopia Aradului, iar în Postul Adormirii Maicii Domnului din același an a fost tuns în monahism de către Preasfințitul Timotei al Aradului, naș de călugărie fiind Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim al Germaniei, care îi dă numele de călugărie Sofronie. A fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah, pe seama Mânăstirii Hodoș-Bodrog, de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim, cu încuviințarea Preasfințitul Episcop Timotei, în 12-13 august 1995. Între octombrie 1995 – iunie 1997 a slujit ca preot-duhovnic la Mânăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul din Arad. După susținerea examenului de licență în teologie (iunie 1997) și până în ianuarie 1998 a primit ascultarea de a organiza sectorul de Asistență Socială al Episcopiei Aradului. Din ianuarie 1998, până în februarie 1999, a fost chemat la Patriarhia Română, unde a îndeplinit funcția de secretar la Cabinetul Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist. În 28 august 1998 i se conferă rangul de protosinghel, iar în 7 februarie 1999 a fost hirotesit arhimandrit. În ziua de 30 ianuarie 1999 a fost ales, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în treapta de arhiereu pentru Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria. La 21 februarie 1999, în Catedrala Sf. Ierarh Nicolae din Gyula, a fost hirotonit și întronizat ca Episcop al românilor ortodocși din Ungaria de către adormitul întru fericire Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist.

După 8 ani de arhipăstorire jertfelnică și pilduitoare în mijlocul românilor din Ungaria, la 13 februarie 2007, Preasfințitul Sofronie a fost ales, de către Sfântul Sinod, ca episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei. Ceremonia de întronizare a avut loc în Catedrala cu Lună din Oradea la 25 februarie 2007, de Duminica Ortodoxiei, fiind condusă de Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu al Ardealului, alături de un numeros sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Întru mulți și fericiți ani, Preasfințite Stăpâne!

Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente