De praznicul Bunei Vestiri Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a slujit la Mănăstirea Durău din județul Neamț

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat ieri, 25 martie a.c., slujba Vecerniei unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la Mănăstirea Durău din județul Neamț.

Programul liturgic al Bisericii „Buna Vestire” de la Mănăstirea Durău a început marți seara cu slujba Privegherii, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Protos. Arsenie Butnaru, starețul Mănăstirii Vlădiceni din județul Iași. Predica de la finalul slujbei a fost ținută de pr. Vasile Cristian Dăscălescu de la Biserica „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” – Buhalnița, Protopopiatul Ceahlău.

Ieri, Înaltpreasfințitul Teofan, înconjurat de un sobor de șapte preoți și diaconi, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, la începutul căreia a citit o rugăciune de dezlegare. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit pe tânărul Vasile Spiridon întru diacon, pe seama Catedralei mitropolitane din Iași.

În cuvântul de învățătură adresat obștii Mănăstirii Durău, dar și pelerinilor prezenți, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre Întruparea Fiului lui Dumnezeu în pântecele Fecioarei Maria. „Într-o zi precum aceasta, Îngerul Gavriil o anunță pe Fecioara Maria că are în pântecele său pe Dumnezeul cerului și al pământului. O taină mai mare decât aceasta, mai neînțeleasă de mintea omenească, mai cutremurătoare, în adâncimea ei, de sens și de lumină, nu există. Dumnezeu, Care a făcut totul, Se coboară în pântecele unei fecioare. Buna Vestire este sărbătoarea în care Dumnezeu se așază în pântecele Fecioarei Maria, care rostește acel minunat cuvânt: „Doamne, fie mie după cuvântul Tău”. După ce îngerul a plecat de la Sfânta Fecioară Maria, aceasta rămâne cu marea taină, pregătindu-se, prin jertfă, prin rugăciune și prin lacrimi să-L crească pe Pruncul din pântecele ei și să-L ofere lumii spre mântuirea neamului omenesc”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan, care a continuat să vorbească despre două momente importante în istoria omenirii. „Când Adam a păcătuit, a auzit întrebarea: «Adame, unde ești?». Iar Adam a răspuns: «Femeia pe care mi-ai dat-o să fie cu mine, aceea mi-a dat din pom și am mâncat». Adam se dezvinovățește de păcatul său, rămânând gol și ascuns. Celălalt dialog se referă la îngerul Gavriil, care o anunță pe Fecioara Maria că va naște Fiu pe Dumnezeu. Fecioara Maria răspunde: «Fie mie după cuvântul Tău». Omenirea de la Hristos până astăzi se împarte în două. Cei care răspundem la întrebarea lui Dumnezeu: «Unde ești Adame?» cu răspunsul că suntem goi și că ne-am îndepărtat de la fața lui Dumnezeu; prin păcat, prin necredință, prin ne-iubire, devenim oameni goi pe dinlăuntru. Există și o a doua categorie de oameni la ușa cărora bate Hristos Dumnezeu, Care spune: «Eu sunt Calea, Adevărul și Viața», «Fără de Mine nu puteți face nimic», «Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați, și Eu vă voi odihni pe voi». Acești oameni răspund: «Da, Doamne, fie nouă după cuvântul Tău». Există o separație atât de clară între cei care se ascund și fug pentru că sunt goi pe dinlăuntru și cei care zic: «Da, Doamne, fie Cuvântul Tău precum voiești»! Sărbătoarea de astăzi cheamă neamul omenesc să aleagă între cele două răspunsuri. Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul cel mare pe care l-a oferit omenirii prin Persoana Fiului Său Iisus Hristos, Care ni Se dă nouă în cuvântul Său, în învățătura Sa, dar mai presus de toate în Trupul și Sângele Său. Dumnezeu a binevoit să coboare printre noi”, a mai adăugat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După slujba Sfintei Liturghii, a urmat slujba Parastasului, oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, atât pentru ctitorii, dar și pentru viețuitorii Mănăstirii Durău, adormiți în Domnul.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente