De la lupta de clasă la ura față de Biserică

Programată ritmic, ura față de Biserica Ortodoxă Română continuă.

În cadrul emisiunii informative Focus a postului de televiziune Prima Tv din zilele de 7-10 iulie 2013, au fost difuzate mai multe știri la Tema Săptămânii despre veniturile Bisericii Ortodoxe Române, stupefiante prin comentariul lipsit de obiectivitate și modul vădit hiperbolic în care redactorul Claudiu Mocan le redactează cu scopul vădit de a dezinforma și de a prezenta distorsionat realitatea.

Din dorința evidentă de denigrare, domnul Claudiu Mocan se lansează într-o serie de acuzații injuste și ofensatoare la adresa Bisericii Ortodoxe Române care, în viziunea reporterului Prima Tv, are numai venituri și niciun fel de cheltuieli. Relevant în acest sens este faptul că singura solicitare adresată Patriarhiei Române de acest jurnalist a fost de a i se comunica în mod imperios veniturile din activitățile economice în vederea realizării unui material de presă. În schimb, domnia sa a ignorat să solicite, așa cum impune deontologia profesională, prezentarea unui punct de vedere al Bisericii față de cele relatate în știrile difuzate de Prima Tv.

După un scenariu deja cunoscut, folosit și de alte instituții media care au atacat Biserica pe aceeași temă, reporterul Prima Tv prezintă confuz pe un ton dramatic, chiar jignitor, „câștigurile” Bisericii din fel de fel de activități, de la vânzarea de lumânări, obiecte bisericești, servicii religioase și procesiuni până la așa-zise afaceri economice cu pretinse hoteluri de 4 și 5 stele etc. Comentariul este susținut prin filmări cu camera ascunsă a unor cazuri izolate de indisciplină și declarații prezentate trunchiat cu scopul vădit de manipulare. Ceea ce încearcă din răsputeri să transmită reporterul Prima Tv este falsa concluzie că Biserica ar deține mari sume de bani și proprietăți fabuloase. Astfel, veniturile Bisericii sunt estimate eronat la sume astronomice care nu mai sunt folosite nici măcar de adversarii tradiționali ai acesteia.

În schimb, deși a fost informat, reporterul Prima Tv ignoră aproape cu desăvârșire să menționeze cheltuielile mari și multiple ale parohiilor și eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române legate de întreținerea, consolidarea și restaurarea lăcașurilor de cult și a celorlalte clădiri bisericești – în majoritate aflate în patrimoniul cultural național, plata salariilor personalului deservent, a impozitelor și contribuțiilor la asigurările sociale aferente fiecărui salariat, plata facturilor uriașe la utilități, susținerea operei social-filantropice și educaționale etc. Mai mult, este pusă sub semnul întrebării veridicitatea sumei de aproximativ 70 de milioane de lei folosiți de eparhiile Patriarhiei Române în anul 2012 pentru susținerea celor 679 de instituții social-filantropice și a celor 767 proiecte și programe sociale cu aproximativ 1 milion de beneficiari și chiar activitatea socială a Bisericii.

Reporterul Prima Tv este nemulțumit de faptul că în biserici lumânările sunt cumpărate de la pangare, iar nu din alte surse. Pentru informarea sa și a opiniei publice, reamintim faptul că în orice Stat democratic, autoritățile sprijină activ și în diferite forme cultele religioase pentru rolul lor important în societate. Un astfel de sprijin îl constituie Legea nr. 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult. Veniturile obținute de parohii din vânzarea lumânărilor și a celorlalte obiecte bisericești sunt folosite pentru întreținerea unităților bisericești, opera social-misionară sau activități educaționale și culturale ale Bisericii și nu intră în buzunarele unor persoane particulare care încalcă această lege. Faptul că Prima Tv contestă în mod voalat monopolul cultelor religioase, poate fi interpretat drept o susținere a celor care adesea încalcă legea și afectează financiar întreținerea și susținerea multiplelor activități ale unităților bisericești.

Datorită statutului juridic al cultelor ca unități de drept privat, dar de utilitate publică, acestea dezvoltă multe activități sociale, astfel încât scutirea de impozite este o necesitate. Iar această scutire este clar condiționată de folosirea fondurilor obținute din donațiile credincioșilor și din activități economice (producerea și vânzarea de lumânări, calendare, carte religioasă, vin cultic și alte obiecte bisericești). În plus, menționăm faptul că unitățile bisericești plătesc impozitele și contribuțiile sociale pentru salariile personalului deservent, asemenea tuturor categoriilor socio-profesionale din România.

În concluzie, contrar mesajului pe care încearcă să îl transmită domnul Claudiu Mocan prin materialele prezentate, astăzi cei mai mulți preoți sunt săraci, îndeosebi în mediul rural, deoarece comunitățile de credincioși sunt sărace.

Materialele realizate dovedesc faptul că reporterul Prima Tv nu a înțeles nimic din modul de organizare și funcționare al unităților bisericești, care sunt sursele lor de întreținere și ce destinație au veniturile realizate de acestea, fiind evidentă dorința de denigrare a preoțimii și de învrăjbire a acesteia cu alte categorii socio-profesionale. Deși este un jurnalist tânăr, stilul gazetăresc al domnului Claudiu Mocan seamănă mult cu cel al presei din perioada de început a regimului comunist, când Biserica era considerată un dușman al clasei muncitoare.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente