De la Întruparea Cuvântului la Îndumnezeirea Omului. Icoane bizantine și post-bizantine din Grecia

În perioada 12 septembrie – 7 decembrie 2008, Muzeul Național de Artă al României, găzduiește expoziția „De la Întruparea Cuvântului la Îndumnezeirea Omului. Icoane bizantine și post-bizantine din Grecia”, care cuprinde 64 de icoane bizantine și postbizantine ce datează din secole XIII-XVIII și are o scenografie specială.

Organizată în colaborare cu Fundația Culturală Greacă, expoziția va oferi iubitorilor de artă din România posibilitatea de a admira exponate prețioase care provin din mai multe muzee de prestigiu din Grecia: Muzeul Bizantin și Creștin din Atena, Muzeul Culturii Bizantine din Tesalonic, Muzeul Bizantin din Veria, Muzeul Bizantin din Kastoria, Muzeul Benaki din Atena, precum și dintr-o colecție particulară.

O serie aparte o constituie cele 14 icoane, cu scene vetero-testamentare de Theodore Poulakis, din colecția Dimitris Kontominas. Acestea aparțin școlii cretane, care combină tehnica bizantină cu influențe stilistice occidentale.

Expoziția dorește să promoveze spiritualitatea credinței ortodoxe așa cum este ea exprimată în arta din momentul de apogeu al Imperiului Bizantin și modul cum a fost păstrată tradiția în timpul dificilei perioade de ocupație otomană. Icoanele prezentate revelează unitatea expresiei spirituale a artei bizantine, mai evidentă până la sfârșitul secolului al XV-lea.

Sursa: mnar.arts.ro

Comentarii Facebook


Știri recente