De Izvorul Tămăduirii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel slujește Sfânta Liturghie la Mânăstirea Ghighiu

Vineri, 24 aprilie 2009, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie și sfințirea apei la Mânăstirea Ghighiu, din județul Prahova. Cu această ocazie, moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena vor fi aduse de la Catedrala Patriarhală la mănăstire în seara zilei de 23 aprilie și vor rămâne spre închinare până în seara zilei de 24 aprilie, când vor fi readuse la București.

***

Situată la mai puțin de cinci kilometri de Ploiești, Mănăstirea Ghighiu – cu hramul ‘Izvorul Tamaduirii’ – este unul dintre cele mai cunoscute locașuri de cult din județul Prahova.

Ridicată acum mai bine de patru secole, în mijlocul unei păduri care făcea parte din legendarii Codrii ai Vlăsiei, mănăstirea atrage credincioși din toată țara. Actuala biserică a mănăstirii a fost zidită între anii 1858-1866 prin stăruințele stareților Eftimie și Antonie, susținute prin purtarea de grijă a mitropolitului Nifon, chiar pe temelia fostei bisericuțe de lemn. Pictura, exceptând scenele din turlă, este influiențată de școala italiană, iar autorul ei este pictorul Gheorghe Tatarescu.

Biserica mănăstirii Ghighiu a avut de suferit în timpul marelui cutremur din 1940, dar și în timpul bombardamentelor aliate asupra câmpurilor petroliere din Prahova, din 1944. Din aceste considerente, asupra mănăstirii s-a răsfrânt din belșug grija Patriarhului Justinian Marina care, după ce a transformat așezământul în mănăstire de călugărițe, a trecut la restaurarea bisericii, între anii 1954-1958.

În incinta mănăstirii găsim obiecte de preț în colecția de artă religioasă, între care, la loc de cinste este icoana Maicii Domnului cu Pruncul, o culme a artei sacre, pictată în Siria în secolul al XVI-lea și adusă la Mănăstirea Ghighiu în anul 1958.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI BUCUREȘTILOR

Comentarii Facebook


Știri recente