De ce tot mai multe agenții de turism pierd pelerinajele dintre ofertele turistice?

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

În legătură cu acuzațiile nefondate aduse Bisericii de unii membrii ai Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) privind organizarea de pelerinaje, Patriarhia Română precizează:

Pelerinajele organizate de Biserică la Locurile Sfinte creștine din Israel, Iordania, Egipt, Turcia, Grecia etc., sunt efectuate prin agențiile de pelerinaje ale Bisericii Ortodoxe Române (București, Iași, Craiova, Alba-Iulia, Cluj) care au fost înființate ca societăți comerciale, conform legislației în vigoare. Asemenea tuturor agențiilor de turism din România, agențiile de pelerinaje ale Bisericii au licență de turism, poliță de insolvență, sunt membre ANAT, încheie cu fiecare pelerin contract de prestări servicii, eliberează și achită toate contribuțiile către bugetul de stat (impozit pe profit, alte taxe inclusiv TVA).

Acuzația ANAT potrivit căreia sute de preoți organizează ilegal în fiecare an pelerinaje în Israel este injustă și a fost făcută probabil cu scopul de a discredita activitatea de pelerinaj a Bisericii, percepută ca fiind o „concurență neloială”.

Dacă unii membrii din conducerea ANAT au cunoștință de cazuri concrete și pot proba faptul că în mod individual și ilegal preoți și monahi organizează pelerinaje, Patriarhia Română solicită din nou ANAT din România să sesizeze cu promptitudine organismele abilitate ale statului și autoritățile bisericești pentru a se lua măsurile care se impun.

Însă atitudinea ostilă a unor membri ANAT față de pelerinajele organizate de Biserică prin propriile sale agenții de turism legal constituite se explică prin faptul că în ultimii ani tot mai mulți români au început să facă diferența între o simplă excursie în Israel organizată de o agenție de turism civilă și un pelerinaj la Locurile Sfinte creștine din Orientul Mijlociu organizat prin agenția Patriarhiei Române. Faptul că fiecare grup de pelerini este însoțit de un preot care acordă asistență religioasă și spirituală pelerinilor, că fiecare zi de pelerinaj începe și se încheie cu un moment de rugăciune, că pelerinii pot participa la Sfânta Liturghie și au posibilitatea de a se spovedi și a se împărtăși, constituie componente semnificative care determină opțiunea românilor pentru un pelerinaj organizat de Biserică. Preoții invitați de agențiile de pelerinaj ale Bisericii să însoțească grupuri de pelerini nu sunt remunerați, singura facilitate acordată acestora fiind participarea gratuită la pelerinaj.

În schimb tot mai multe agenții civile de turism pierd clienți pentru excursii la obiective religioase din străinătate tocmai pentru că nu fac diferența între o excursie turistică și un pelerinaj religios. Numeroși pelerini care au fost mai întâi în excursie în Israel cu o agenție de turism, iar după aceea într-un pelerinaj cu agențiile de pelerinaj ale Bisericii, menționează diferența dintre acestea în primul rând prin dimensiunea religios-duhovnicească a unui pelerinaj. În plus pelerinii au apreciat corectitudinea și transparența prețurilor anunțate de către agenția de pelerinaj a Patriarhiei Române, care includ toate costurile, inclusiv taxele de aeroport și prețurile biletelor la vizitarea obiectivelor turistice, spre deosebire de practica unor agenții de turism de a oferi un preț inițial care însă nu includea anumite costuri suplimentare din timpul excursiilor.

În concluzie, recomandăm conducerii ANAT să analizeze cu obiectivitate modul de organizare și funcționare corectă și transparentă a agențiilor de pelerinaj ale Bisericii, fără să le confunde cu pelerinajele organizate în mod individual și ilegal de persoane particulare.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…