Învierea Domnului a fost sărbătorită, încă din primele veacuri, în toată lumea creștină. Totuși, de la o regiune la alta și în funcție de tradițiile locale, Paștile a fost prăznuit o bună perioadă de timp la date diferite și în mod diferit.
Abia în anul 325 Sfinții Părinți participanți la Sinodul Ecumenic de la Niceea au stabilit modul în care se calculează data de prăznuire a sărbătorii Învierii.
Data exactă a Paștilor, în funcție de aceste repere stricte, urma să fie calculată de Patriarhia Alexandriei care o comunica în timp util celorlalte biserici creștine.
„Paștile creștin are o regulă de serbare foarte clar stabilită de Sinodul I Ecumenic. Se sărbătorește în prima duminică după echinocțiul de primăvară după lună plină și după Paștile iudeilor. Dacă una din aceste condiții nu este împlinită atunci este greșit stabilită data Paștilor. În Ortodoxie s-a ținut această regulă cu sfințenie și se va ține până la sfârșitul veacurilor. Să sărbătorim așadar Paștile creștin cu bucuria că noi primim lumină și pace și mântuire și înviere și viață veșnică”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, după cum informează TRINITAS TV.
Anul viitor Sfintele Paști vor fi sărbătorite pe 15 aprilie, iar în 2013 pe 5 mai.