De 55 de ani Fondul Central Misionar în Patriarhia Română

Fondul Central Misionar este destinat susținerii activităților sociale, misionare și pastorale ale Bisericii Ortodoxe Române. Fondul este necesar atât pentru continuarea programelor derulate de Biserică, dar și pentru inițierea altora, precum și pentru susținerea parohiilor sărace.

Hotărârea instituirii Fondului Central Misionar a fost luată în timpul vrednicului de pomenire Patriarh Justinian în cadrul Ședinței Sfântului Sinod din 18 septembrie 1956. Astfel, s-a hotărât ca subvenționarea parohiilor din Ardeal pentru completarea întregirii salariilor preoților din parohiile sărace să se facă din Fondul Central Misionar, ce se va institui în cadrul Administrației Patriarhale și cu sprijinul Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române.

În anul 1956 Fondul Central Misionar a fost alimentat din contribuția benevolă a Eparhiilor din țară și s-a hotărât în cadrul aceleiași ședințe a Sfântului Sinod ca începând cu 1 ianuarie 1957 alimentarea Fondului Central Misionar să se facă, pe lângă contribuțiile benevole ale Eparhiilor, din veniturile realizate prin purtarea unui disc în toate bisericile din țară, în Dumineca Ortodoxiei. De asemenea, se mai menționează că Institutul Biblic și de Misiune se va îngriji de crearea unor venituri permanente prin vânzarea icoanelor, cruciulițelor, pentru alimentarea Fondului Central Misionar.

Pentru prima dată în Biserica Ortodoxă Română, în anul 2011, colecta ea fost organizată și în parohiile Patriarhiei Române de peste hotare.

Comentarii Facebook


Știri recente