De 17 ani, Sfântul Apostol Andrei ocrotește Galațiul

Luni, 30 noiembrie 2009, la Catedrala arhiepiscopală din Galați, a avut loc încheierea sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului Galați, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de un sobor de 6 arhierei ai Sfântului Sinod, la care s-a adăugat IPS Mitropolit Daniil de Kesariani (Grecia), invitat special la acest eveniment, informează „Ziarul Lumina’

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat un mesaj de felicitare.

Pe parcursul lunii noiembrie, dar mai ales în ultimele zile, credincioșii gălățeni cinstesc, prin diferite manifestări religioase, pe ocrotitorul urbei lor, Sfântul Apostol Andrei.

Orașul Galați este primul oraș din țară care a primit ocrotirea spirituală a întâiul chemat la apostolie de către Mântuitorul Iisus Hristos, încă din 1992, iar anul acesta, sărbătorile închinate lui au ajuns la cea de-a XVII-a ediție.

Cu acest prilej, la rugămintea Chirirahului Dunării de Jos, IPS Arhiepiscop Casian, și cu binecuvântarea PF Părinte Patriarh Daniel, o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae a fost dăruită Catedralei arhiepiscopale din Galați, de către parohia „Sf. Gheorghe”- Nou din București.

Evenimentul s-a produs în seara zilei de vineri, 27 noiembrie 2009, când, alături de aceste sfinte odoare, au mai fost scoase în pelerinaj și depuse spre închinarea pelerinilor moaștele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Ierarh Atanasie al Constantinopolului, al doilea ocrotitor al Eparhiei, trecut anul acesta și în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, precum și moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, sub ale cărui auspicii spirituale stă încă anul 2009.

Astfel, la jumătatea Postului Nașterii Domnului, sfinții „au pornit prin cetate”, pentru a binecuvânta casele și viețile dreptcredincioșilor creștini și pentru a invita la comuniune prin trăirea bucuriei prăznuirii ocrotitorului spiritual al gălățenilor și al tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei.

Alături de Catedrala arhiepiscopală, și celelate biserici din oraș care au ca hram pe Sfântul Apostol Andrei au fost în sărbătoare. Este vorba de capela Spitalului Județean de Urgență, capela Seminarului Teologic (prima instituție din România care a fost pusă sub patronajul Sf. Ap. Andrei, în urmă cu 101 ani) și biserica de pe platforma siderurgică Arcelor Mittal (prima de acest fel din România). Încă din ajunul prăznuirii Sfântului Andrei, două dintre acestea au fost binecuvântate prin slujire arhierească și prin pelerinajul cu sfintele moaște.

Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Dunării de Jos

Momentul culminant al sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei l-a constituit săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești în Catedrala arhiepiscopală din Galați, în ziua prăznuirii Sfântului. Din soborul ierarhilor slujitori, au făcut parte, alături de IPS Arhiepiscop Casian, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, PS Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și PS Visarion, Episcopul Tulcii.

De asemenea, invitat special la această sărbătoare a fost IPS Mitropolit Daniil de Kesariani (Grecia).

La finalul sfintei slujbe, la care au mai luat parte oficialități locale, militare, studenți, elevi, seminariști, slujitori și o mare mulțime de credincioși, s-a citit mesajul de felicitare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

„Recunoștința se transformă în rugăciune”

A urmat cuvântul IPS Daniil de Kesariani, care a subliniat legătura frățească dintre Biserica Ortodoxă a Greciei și Biserica Ortodoxă Română, sub oblăduirea Sfântului Apostol Andrei: Sfântul Apostol Pavel spune că „noi suntem trupul lui Hristos”, iar dacă un membru al trupului se bucură de slava lui Dumnezeu, atunci celelalte membre sărbătoresc. Trebuie să ne gândim că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu Sfântul Apostol Andrei să avem Evanghelia – singurul adevăr din viața noastră – și să trăim ani binecuvântați! Cunoaștem foarte bine legăturile dintre greci și români care au fost în eparhia dumneavoastră și cât de multă ospitalitate ați arătat grecilor în vremurile grele, când s-au refugiat aici. De aceea, recunoștința se transformă în rugăciune pentru a vesti adevărul împreună.

Suntem foarte bucuroși să auzim de progresele țării dumneavoastră, ale eparhiei dumneavoastră și ale întregilor biserici din România. Lucrul care ne unește este că avem același Dumnezeu. Ne-a dat Dumnezeu dreptul ca împreună să avem același tată și împreună să spunem astăzi, la Liturghie: „Tatăl nostru…”. Avem același Botez de la cristelnița ortodoxă și avem aceeași speranță: sperăm și mergem împreună ca să găsim Adevărul și viața veșnică! Toate legăturile sunt puternice și neîntrerupte, care au fost date de la Sfântul Duh, și niciodată nu vor fi distruse. Așadar, iubiții mei, tot ceea ce au găsit Sfinții Apostoli în persoana lui Hristos să aflăm și noi astăzi.

Ierarhul grec a oferit apoi Arhiepiscopului Casian o icoană de argint cu Sfântul Apostol Andrei, replică fidelă a icoanei Sfântului din Catedrala din Patras.

O lucrare a Sfântului Apostol Andrei

Mulțumind înaltului oaspete pentru cuvintele de prețuire, IPS Casian, gazda acestei sărbători, a spus: „Sfântul Apostol Andrei este primul nostru dascăl și primul învățător și făptuitor al filantropiei. La înmulțirea pâinilor, Sfântul Andrei este cel care a văzut un copil care avea în traistă cele cinci pâini și doi pești. Andrei i-a dat Domnului pâinile și peștii, iar Mântuitorul le-a ridicat, a mulțumit, a binecuvântat și a săturat cei cinci mii de bărbați.

Sfântul Apostol Andrei este învățător al Evangheliei, dar este și un mare misionar al prieteniei: el a venit pe teritoriul patriei noastre împreună cu Sfântul Filip. De aceea, noi nu putem celebra, adică nu putem săvârși slujba Sfântului Andrei, singuri, ci trebuie să fie și însoțitorul de la Hristos – ierarhii-frați și prieteni. Turma lui Hristos nu o putem păstori de unii singuri. De aceea, Sinodul – unitatea și întâlnirea fraților – este icoana întâlnirii Înalt Preasfințiților și Preasfințiților ierarhi în dragoste și comuniune, ca să ne încurajeze și ca să ne arate că Eparhia Dunării de Jos este a întregii Ortodoxii, este a Bisericii Ortodoxe Române, este a națiunii române, este a națiunii europene și face parte din lumea aceasta.

Sfântul Andrei este și un mare filantrop: filantropia nu este doar împărțirea de pâine. Ar fi prea puțin! Filantropia este împărtășirea din Hristos Cel viu prin «fratele meu» cel viu. Miile de frați care de trei zile stau și se roagă ca să sărute sfintele moaște, de fapt sărută mâna Domnului, iar El le sărută fruntea, și le inundă inima, și le dă sănătatea Lui, și vigoarea Lui, și răbdarea Lui, și iubirea Lui!

Și în partea social-educativă, Sfântul Apostol Andrei este dascălul nostru: Preafericitul Părinte Patriarh a reținut, în mesajul său, câteva din programele de la Dunărea de Jos închinate Sfântului Andrei, și anume pe cele educaționale: concursul de Religie, întâlnirea celor opt reprezentanți de la seminariile teologice ce s-au întâlnit aici și ne-au învățat cum să depășim criza morală pentru a avea, prin Sfântul Vasile cel Mare, soluții spirituale în viața noastră”.

De asemenea, IPS Arhiepiscop Casian a oferit IPS Daniil o icoană cu Sfântul Andrei, ca semn al legăturii frățești create de Sfântul Apostol.

Premierea câștigătorilor la concursul „Sfinții – prietenii lui Dumnezeu și îndrumătorii tinerilor”

A urmat apoi un emoționant moment: primarul orașului Slobozia, Gabi Ionașcu, a mulțumit IPS Părinte Casian pentru bucuria prilejuită slobozenilor în data de 6 noiembrie 2009 prin aducerea în Eparhia Sloboziei și Călărașilor, de la Galați, a moaștelor Sf. Ap. Andrei. Oferind Chiriarhului Dunării de Jos însemnele municipiului Slobozia, Domnia Sa a mai spus: „Vă iubim pentru darul pe care ni l-ați făcut nouă, slobozenilor, și vă prețuim pentru dragostea și prietenia pe care ați revărsat-o asupra noastră, asupra concetățenilor mei și asupra credincioșilor din Episcopia Sloboziei și Călărașilor!”

În această atmosferă deosebită a avut loc premierea câștigărilor Concursului de Religie „Sfinții – prietenii lui Dumnezeu și îndrumătorii tinerilor”, organizat de către Arhiepiscopie în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Galați.

La sfârșit, arhim. Daniil Oltean, vicar administrativ al Arhiepiscopiei, a adus o nouă bucurie: datorită lucrărilor arheologice efectuate în localitatea Betsaida, unde s-au descoperit urme creștine din primul secol, o mărturie a acestor lucruri a fost oferită Eparhiei Dunării de Jos, pentru a întări și mai mult legătura spirituală dintre orașul natal al Sfântului Andrei, Betsaida Galileii, și orașul spiritual al Sfântului Andrei de la Dunărea de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…