DATE FINANCIARE FALSE ȘI NECORELATE PRIVIND VENITURILE BISERICEȘTI

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

În legătură cu articolul Afacerile Bisericii în București: peste 100 de milioane de dolari, apărut în cotidianul Evenimentul Zilei din ziua de 4 martie 2013 sub semnătura domnului George Lăcătuș, precizăm:

Fără o minimă preocupare pentru o documentare onestă ca premisă a unui articol obiectiv, autorul reia în parte dezinformările Asociației Secular-Umaniste din România referitoare la contribuția de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase din România. Mai mult, domnia sa cumulează veniturile Patriarhiei Române și ale Arhiepiscopiei Bucureștilor din ultimii trei ani, probabil pentru ca suma rezultată să fie mai spectaculoasă, dar ignoră cu desăvârșire cheltuielile foarte mari ale celor două instituții pentru plata salariilor, impozitelor și CAS-urilor aferente, utilităților (gaze, electricitate, apă etc.), întreținerii imobilelor aflate în proprietate și cheltuielile pentru opera social-filantropică etc.

În anul 2012, Biserica Ortodoxă Română în ansamblul său a primit de la bugetul de Stat ca sprijin salarial și pentru construcții și consolidări de lăcașuri de cult echivalentul în lei a aproximativ 54 milioane de euro, iar nu 69 de milioane de euro, cum eronat se menționează în articol. De exemplu, Patriarhia Română ca instituție centrală a primit anul trecut de la bugetul de Stat ca sprijin salarial pentru o treime din angajați 6. 959.169 lei, iar valoarea impozitelor și CAS-urilor pe salarii plătite de Patriarhia Română către Stat s-a ridicat la suma de 13.332.917 lei, deci aproape dublu.

În ceea ce privește opera socială, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit în anul 2012 din fonduri proprii suma de aproximativ 70 milioane de lei (peste 16 milioane de euro) pentru ajutorarea a circa 900.000 de beneficiari ai serviciilor celor 679 instituții sociale și 767 de proiecte și programe sociale.

În Bugetul de Stat pe anul 2013, potrivit datelor oficiale comunicate de Ministerul Finanțelor Publice, Cultele din România primesc 487, 4 milioane lei din care 276,9 milioane lei pentru salarizarea personalului clerical, 174,1 milioane lei pentru salarizarea personalului neclerical și 36,4 milioane lei sprijin pentru construcții, restaurări etc. Suma de 487, 4 milioane lei reprezintă 0,2% din bugetul de Stat pe anul 2013, respectiv 0,08% din PIB-ul României pe anul 2013.

În ceea ce privește magazinul de obiecte bisericești Galeriile Cuvântul Vieții, veniturile menționate de autorul articolului sunt false, fără nicio legătură cu realitatea, așa cum este de altfel și comparația cu „mall-ul”, nepotrivită pentru un spațiu de aproximativ 600 metri pătrați. Probabil că din dorința obsedantă de exagerare și denigrare, domnul George Lăcătuș a avut în vedere încasările amplificate, fără a mai lua în calcul cheltuielile cu plata furnizorilor, salariilor angajaților, a utilităților și cu amenajarea sediului din Calea Victoriei nr. 28.

În concluzie, dacă domnul George Lăcătuș s-ar fi străduit mai mult și ar fi fost bine intenționat, poate că ar fi reușit să scrie un articol obiectiv și să informeze corect publicul cititor. Din păcate, jurnalistul de la Evenimentul Zilei nu a avut nici măcar minima curiozitate să se documenteze pe site-urile Ministerului Finanțelor Publice, Patriarhiei Române și pe fluxurile de știri ale principalelor agenții de presă din România, unde se află informațiile financiare din acest drept la replică sau să solicite lămuriri din partea Patriarhiei Române și Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Noi considerăm că e mai bine ca cetățeni să fim harnici și darnici, decât răutăcioși și invidioși.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente