Daruri și distincții oferite de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Sărbătoarea Ocrotitorului Bucureștilor

Biserica Ortodoxă a sărbătorit astăzi, 27 octombrie, pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor ale cărui sfinte moaște se află la Patriarhia Română. La această sărbătoare deosebită s-a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Patriarhală de către Patriarhul României și Patriarhul Ecumenic.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit distincții în semn de prețuire și recunoștință.

Astfel, Preafericirea Sa a dăruit Înaltpreasfințitului Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei icoana Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi.

„Ca semn de prețuire pentru această mare bucurie pe care ne-a făcut-o Înaltpreasfințitul Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei, dorim să-i oferim icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi ca să-și aducă aminte de aceste zile sfinte și mari când a venit la București ca să ne întărească în credință și să arate iubirea Bisericii Soră și anume, Biserica Ortodoxă a Greciei. Îi dorim ani mulți și binecuvântați pentru că are un zel apostolic ca Sfântul Apostol Pavel, de aceea îi poartă numele Sfântului Apostol Pavel”, a spus Patriarhul României.

La rândul, Mitropolitul de Drama a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

„Din inimă vreau să urez precum Lemnul Sfintei și de Viață Făcătoarei Cruci care a venit aici înaintea sărbătorii și înaintea sărbătorii celor doi sfinți ai Sfintei noastre Biserici Ortodoxe și în prezența Patriarhului Ecumenic Bartolomeu și Patriarhului Nostru Daniel, cu rugăciunile lor și cu rugăciunile Sfântului cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi să dăruiască sănătate Patriarhului nostru, ierarhilor noștri și tot binele și binecuvântarea poporului dreptmăritor român. Și să ne învrednicim împreună să ne bucurăm și în rai de bucuria sfinților”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit domnului primar Neculai Onțanu, primarul Sectorului 2 București pentru sprijinul construirii Catedralei Mântuirii Neamului și a altor Biserici.

„Acum dorim să exprimăm recunoștință în mod deosebit domnului primar Neculai Onțanu, primarul sectorului 2 al Bucureștilor pentru multele forme de ajutorare a Bisericii și anume, domnul primar a ajutat zeci de Biserici din București în construcție, în restaurare și ieri, împreună cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului am sfințit am sfințit și inaugurat un centru de pregătire pentru patrimoniu, adică un centru care pregătește muzeografi, monahi și monahii, dar și mireni, care să fie capabili să înțeleagă valoarea operelor de artă bisericească și să le pună în evidență. Centrul se numește ‘Centrul de formare pentru patrimoniu’ și are ca ocrotitor pe Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu care a zidit o mulțime de Biserici, a promovat arta creștină și de aici și stilul brâncovenesc care se vorbește adesea. Domnul Onțanu însă a făcut mai mult și anume, deja a început să ne ajute, nu numai cu sfaturi, ci și cu bani, pentru construirea noii Catedrale a Mântuirii Neamului. Suntem foarte recunoscători pentru că ne încurajează mult. Acum încep lucrările de pregătire a șantierului și de săpare a gropii în care vor fi fundațiile noii Catedrale a Mântuirii Neamului. Ca semn de prețuire pentru această lucrare sfântă și mare, dar și ca semn de încurajare să ne ajute în continuare îi oferim cea mai mare distincție a Patriarhiei Române pentru mireni și anume, Crucea patriarhală”, a spus Preafericirea Sa.

În Sala Festivitas a Palatului Patriarhiei, după săvârșirea Sfintei Liturghii, Patriarhul României a oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” Paraclisului Patriarhal Sf. Spiridon Nou, Parohiei Sf. Mina-Paraclis Patriarhal, Parohiei Sfântul Elefterie-Paraclis Patriarhal, Parohiei Domnița Bălașa-Paraclis Patriarhal, Parohiei Sfântul Antonie-Curtea Veche-Paraclis Patriarhal, Parohiei Parcul Domeniilor-Paraclis Patriarhal și S.C. Basilica Travel SRL.

De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit Diploma de Onoare Basilica pentru Arhim. Iustin Dragomir, Starețul Mănăstirii Bogdana, Rădăuți (Suceava), Prot. Pr. Ic. Stavr. Ioan Cerbu de la Protopopiatul Lugoj (Timiș) și Prot. Pr. Ic. Stavr. Bujor Păcurar de la Protopopiatul Făget (Timiș).

Comentarii Facebook


Știri recente