Daruri de Paști pentru familiile nevoiașe

În aceste zile, protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor organizează acțiuni social-filantropice prin care familii cu venituri financiare insuficiente sunt ajutate cu alimente pentru masa de Paști. La achiziționarea produselor participă parohii și mănăstiri.

Protoieria II Capitală a oferit pentru 50 de familii defavorizate pachete alimentare pentru pregătirea mesei de Paști. Acțiunea a avut loc la sediul Protoieriei II Capitală și a fost organizată prin Biroul de asistență socială, cu sprijinul mai multor parohii și mănăstiri din București: Parohia ‘Andronache’, Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Malaxa, Parohia ‘Vatra Luminoasă’ și Mănăstirea Plumbuita. ‘Este o tradiție ca Biroul de asistență al Protoieriei II Capitală, cu ocazia praznicelor mari ale Bisericii noastre, să ofere persoanelor defavorizate o mică bucurie prin câteva daruri. Bucuria aceasta înseamnă nu numai a aduce pe masa dumneavoastră cele trebuincioase pentru această mare sărbătoare, ci și sentimentul că Biserica este alături de voi și nu sunteți niciodată singuri. De multe ori, cei mai mulți dintre dumneavoastră se adresează Bisericii, ca o ultimă speranță, pentru a primi susținere, alinare, înțelegere și ajutor pentru problemele cu care vă confruntați. În aceste vremuri de criză știm că cea mai mare parte din veniturile dumneavoastră se îndreaptă spre procurarea alimentelor și plata utilităților. De aceea, încercăm de fiecare dată să venim în sprijinul dumneavoastră prin oferirea acestor mici daruri’, le-a spus Claudia Dumitrașcu, asistent social în cadrul Protoieriei II Capitală, credincioșilor care au venit pentru a primi pachetele alimentare.

Daruri pentru 100 de asistați sociali din Protoieria III Capitală

De asemenea, ieri, la sediul Protoieriei III Capitală, au fost dăruite 100 de pachete alimentare pentru persoanele cu posibilități financiare reduse. Mai multe detalii a oferit Cecilia Domnica Constantinovici, asistent social în cadrul Protoieriei III Capitală. ‘Darurile din partea Protoieriei III Capitală au conținut alimente de bază, precum zahăr, făină, orez, mălai, ulei și cozonac. Pentru finalizarea acestei acțiuni social-filantropice au fost implicate parohiile: ‘Sfântul Anton’ Curtea Veche, Dobroteasa, ‘Buna Vestire’ Bellu, Bellu Pieptănari, ‘Bucur Ciobanul’, ‘Acoperământul Maicii Domnului’ – Ferentari și Progresul. Întrucât ne aflăm în Săptămâna Pătimirilor Domnului, în cadrul acțiunii sociale nu s-a organizat, precum la acțiunile anterioare, vreun moment artistic, iar acțiunea socială face parte din manifestările organizate constant de Protoieria III Capitală, în preajma marilor praznice ale Mântuitorului Iisus Hristos’. Cei 100 de beneficiari sunt asistați sociali aflați în evidența Biroului de asistență socială al circumscripției administrative bisericești menționate mai sus.

Protopopiatul Vălenii de Munte al Arhiepiscopiei Bucureștilor, din zona de munte a județului Prahova, ajută în preajma sărbătorilor pascale peste 150 de familii nevoiașe cu alimente și alte ajutoare pentru masa de Paști. Părintele protopop Florin Boțârcă, de la Protoieria Vălenii de Munte, ne-a spus că în timpul Săptămânii Patimilor ajutoarele sunt strânse la sediul protoieriei, iar în Vinerea Mare, pachetele vor fi distribuite familiilor care au nevoie de ele. Sunt strânse alimente, cozonaci, ouă, făină, zahăr, ulei, dulciuri pentru copii, dar și ajutoare care pot fi de folos oamenilor nevoiași.

O acțiune filantropică va avea loc și în cadrul Protopopiatului Urlați al Arhiepiscopiei Bucureștilor, din județul Prahova, unde sunt pregătite în jur de 30-40 de pachete cu alimente, cozonaci, ulei, ouă, făină, dulciuri, fructe, care vor fi distribuite familiilor cu situație materială precară. ‘Pachetele vor fi date în primul rând familiilor cu mulți copii și bătrânilor singuri și neputincioși. Această acțiune va avea loc în timpul zilei de joi și tot atunci vom duce și câteva baxuri cu ulei, făină, orez și alte alimente la un centru de tratament și recuperare pentru persoanele cu handicap psihic care se află pe raza Protopopiatului Urlați. Am ales să ducem alimente prime pentru că acolo este o bucătărie unde pot fi gătite’, ne-a spus părintele protopop Valentin Cazan, de la Protoieria Urlați.

Taina Sfântului Maslu pentru bătrânii din Domnești

Și în Protoieria Ilfov Nord, acțiuni filantropice au loc în aproape fiecare parohie. Aici s-a format o tradiție de câțiva ani ca parohiile să se implice în ajutorarea săracilor. ‘Atât comitetele parohiale, cât și soțiile preoților au ajutat pentru a dărui enoriașilor cu o situație financiară dificilă ouă de Paști, cozonaci și alte alimente. Există o preocupare și pentru copiii necăjiți ca să se îmbrace cu hăinuțe noi, curate, de sărbătoarea Învierii Domnului și se pune accent în această perioadă pe cateheză, tinerii sunt încurajați să vină la slujbele Deniilor’, a declarat părintele Constantin Păun, protopopul Protoieriei Ilfov Nord.

De la Parohia Chiajna cu hramurile ‘Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Protoieria Ilfov Sud au fost distribuite 1.500 de kilograme de cartofi la Centrul de bătrâni din localitatea Domnești și la Centrul de plasament pentru copii ‘Piticot’ din Domnești. ‘Am trimis, de asemenea, la Centrul de bătrâni Domnești 20 de saltele și alte 30 de saltele din partea protoieriei. Alte acțiuni filantropice au avut loc și la parohiile ‘Vintilă Vodă’ și Zbârcea din Protoieria Ilfov Sud, care au pregătit daruri pentru bătrânii aflați în îngrijirea Centrului ‘Sfântul Luca – Berceni”, ne-a spus părintele Romică Macovei, parohul Parohiei Chiajna și protopopul Protoieriei Ilfov Sud. Tot în cadrul acțiunilor întreprinse cu ocazia pregătirii pentru sărbătoarea Învierii Domnului, luni, 9 aprilie, șapte preoți din Protoieria Ilfov Sud au mers la Centrul de bătrâni Domnești, unde au oficiat Taina Sfântului Maslu, i-au împărtășit pe cei 50 de bătrâni aflați acolo și pe 22 dintre copiii de la Centrul ‘Piticot’ Domnești și au dus pachete cu alimente.

‘Împreună pentru sănătatea vârstnicilor noștri’

La 9 aprilie, sub egida Anului omagial al Tainei Sf. Maslu și al îngrijirii bolnavilor și cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, la căminul de bătrâni al Parohiei ‘Eroilor’ din Târgoviște s-a desfășurat un proiect social-filantropic intitulat ‘Împreună pentru sănătatea vârstnicilor noștri’, care a implicat vizitarea vârstnicilor ocrotiți aici și oferirea de daruri constând în lenjerii de pat, deosebit de necesare bătrânilor.

După cum ne informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei, acțiunea filantropică se bazează pe protocolul de colaborare încheiat între Arhiepiscopia Târgoviștei, prin Sectorul Social-filantropic, și cabinetul stomatologic al domnului dr. Nedim Dinescu, membru al Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Târgoviștei, care va sprijini activitatea căminului și de acum înainte.

Comentarii Facebook


Știri recente