Daruri binecuvântate pentru gorjeni

În această perioadă, orașul de pe malul Jiului se împodobește cu lucrările meșterilor populari veniți din toate părțile țării. Valoarea lucrărilor prezentate este inestimabilă, întrucât izvorăște din suflet, hrănindu-se din dragostea față de Dumnezeu și de aproapele, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Meșterul popular Valeria Fercal din Bucovina, specialist în încondeierea tradițională a ouălor, le propune târgujienilor un lucru oarecum năstrușnic: „Împodobiți-vă bradul de Crăciun cu ouă încondeiate ca în Bucovina!”.

Zona cea mai recunoscută pentru păstrarea tradiției de încondeiere a ouălor este zona Bucovinei, locul unde s-a născut și meșterul nostru. Valeria Fercal s-a născut pe 18 noiembrie 1948, în satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviței din județul Suceava, și este un meșter popular de încondeiere a ouălor. Valeria Fercal s-a remarcat printre creatorii de ouă încondeiate din Bucovina și a învățat meșteșugul de la bunica sa. A început să încondeieze ouă la 13 ani și s-a îndrăgostit de culori și de jocul cu „gaița”, unealta simplă și ciudată care lăsa urme nevăzute.

A venit la Târgu Jiu de „Moș Nicolae” al Meșterilor Populari, pentru a le aduce gorjenilor daruri și bucurii cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Valeria Fercal arată celor interesați că există și un alt mod de a împodobi bradul de Crăciun: cu ouă încondeiate. Și pentru ca ouăle să fie „de sezon”, meșterul popular le-a încondeiat cu modele specifice sărbătorii Nașterii Domnului: fiecare ou-globuleț are încondeiat pe el chipul lui Moș Crăciun. „Am adus la acest târg ouă încondeiate cu motive din Bucovina, am ouă încondeiate cu motive specifice din zona Bucovinei. Sunt motive de ani și ani de zile, vechi, transmise din strămoși. Au și denumiri specifice: „cărarea rătăcită”, „creasta cocoșului”, „coarne de berbec” sau „grebla”. Bucureștenii apreciază foarte mult arta mea. Aici, la Târgu Jiu, sper să îi cuceresc pe oameni. Îmi ia trei sau chiar patru ore până încondeiez un ou. Totul se bazează pe ceară de albine, în care amestesc culori”, a spus Valeria Fercal din Bucovina.

Icoane pe pietre

Adelina Adamescu este un alt artist popular, prezent la târgul de iarnă al orașului de pe Jiu. Pentru ea, a picta icoane este o bucurie de nedescris, un rost în viață. Pasiunea pe care o are este totodată un mod de a fi mai aproape de Dumnezeu și de a-L aduce în viața celor care-L cunosc mai puțin. A fost înzestrată cu darul de a picta chipul lui Dumnezeu și spune că pentru ea a picta icoane este un mod de viață, chiar viața însăși. Adelina Adamescu are 42 de ani și este din comuna Alimpești. A studiat matematica în facultate și a fost mai mulți ani profesoară de matematică la școala din comuna natală. Pictorița noastră a descoperit taina pictatului din copilărie și a urmat și cursuri de specialitate. Acum, la maturitate, face parte cu succes din lista meșterilor populari tradiționali gorjeni a căror valoare este inestimabilă. Este mama unui copil minunat care a moștenit talentul de a îmbina culorile și, care, la fel ca mama sa, iubește arta. Adelina nu iubește doar pictura, ci tot ceea ce este frumos: pictează, coase goblen, păstrează vie tradiția broderiei, meșteșug învățat de la bunica sa. „De la bunica și de la mama am învățat multe. Bunica broda, avea un stil al său, învățat de la strămoașele ei, și m-a învățat și pe mine. Tot de la ea am învățat că fără Dumnezeu nimic nu e posibil în viața noastră. În copilărie, bunica mă ducea mereu la biserică. Acolo am descoperit frumusețea icoanelor și am simțit profunda lor încărcătură spirituală. De-a lungul vieții am avut mai multe încercări, dar Dumnezeu m-a ajutat de fiecare dată să trec peste ele și să îmi păstrez speranța în bine, credința și iubirea. Pasiunea pentru pictură și îndeosebi pentru pictura de icoane este darul meu pentru semeni”, a spus Adelina Adamescu.

Comentarii Facebook


Știri recente