Darul Bisericii către fiii ei lipsiți: Patriarhia le-a dat casă nouă

În iulie 2010 a avut loc în urma ploilor abundente o puternică viitură care a distrus infrastructura comunei Cerașu, județul Prahova. Dezastrul a continuat cu alunecările de teren care au afectat grav o casă și dependințele unei familii din această comună. Casa nu a mai putut fi locuită, iar familia a fost nevoită să se mute într-o casă-container.

Viitura din luna iulie a acestui an a lăsat în urmă numeroase gospodării afectate, podețe și drumuri secundare distruse, dar cea mai grav afectată casă a fost cea a familiei Popa. ‘Această familie a mai suferit și înainte din cauza inundațiilor, dar acum, la ultima viitură, a plecat pământul cu casă și cu dependințe cu tot. Unde a fost casa înainte nu se mai poate construi nimic. Din cauza acestei situații nefericite, familia Popa, care este formată din 4 membri, adică soțul Constantin, soția Elena, copilul, elev în clasa a X-a, și o bătrână în întreținere, mama capului familiei, a fost nevoită să locuiască pe la rude. Ca soluție de compromis, cu sprijinul Primăriei Cerașu le-am adus un modul, o casă-container, unde au trăit de-a lungul timpului, din păcate, în condiții mai mult decât grele’, a mărturisit părintele Florin Boțârcă, protopop al Protoieriei Vălenii de Munte și preot paroh în Parohia Cerașu.

Membrii familiei Popa au rămas cu nimic, iar puținul avut pe care îl aveau, o casă din lemn și pământ și alte dependințe, au fost înghițite de pământ. Din acel moment au început demersurile Bisericii și ale primăriei pentru a-i ajuta. Astfel, primăria a cumpărat un teren unde să se poată muta, iar părintele protoiereu a adus la cunoștința Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ceea ce s-a întâmplat în Parohia Cerașu, situată pe Valea Drăjnuței, în nordul Protoieriei Vălenii de Munte. ‘Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a luat act de raportul întocmit de către Protoieria Vălenii de Munte dimpreună cu Inspectoratul de Situații de Urgență și primăria din localicate și ideea superbă de a construi o casă îi aparține în exclusivitate Preafericirii Sale, pentru că de infrastructură, de podețe, de problemele cu alimentarea cu apă și altele de acest fel, în urma inundațiilor, s-a ocupat și se ocupă primăria. Însă Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dispus să ajute această familie care efectiv nu mai avea unde locui. Atunci Preafericirea Sa a aprobat ca din fondurile pentru sinistrați pentru Moldova și alte părți afectate ale țării să fie rezervată o sumă de bani pentru construirea unei case noi pentru această familie’, a spus părintele protoiereu Florin Boțârcă.

Lucrările au fost începute în ziua de 15 octombrie de către o echipă de muncitori de la firma Francesca SRL, cu experiență în domeniu. ‘Acești muncitori extraordinari au lucrat extrem de serios în două schimburi, deși nu erau obligați. Și-au lăsat familiile lor, și-au lăsat problemele lor și s-au dedicat acestui proiect pentru că am ținut ca această familie să nu prindă sărbătorile Nașterii Domnului în acel vagon de plastic, unde au trăit în condiții insalubre și inumane. Pentru împlinirea acestei dorințe, foarte multe familii din Parohia Cerașu au contribuit cu câte o masă caldă și cazare în mod gratuit, pentru ca ei să poată lucra în condiții optime și să poată realiza acest obiectiv, deoarece ne-am luat canon înaintea lui Dumnezeu și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ca darul de sărbătoarea Nașterii Domnului pentru familia Popa să fie mutarea ei din vagon într-o casă decentă’, a mai spus părintele protoiereu.

Credința în Bunul Dumnezeu biruiește întotdeauna

Lucrările au fost finalizate luni, 21 decembrie, iar a doua zi familia a intrat în noua casă. (foto) Parterul este compus din living, bucătărie, cămară, baie, dormitor pentru bătrâna care este îngrijită de fiul și nora ei, iar la etaj sunt două dormitoare, unul dublu pentru părinți și unul simplu pentru băiat, un living și o baie. ‘La intrarea în casă, prima grijă a noastră a fost să punem icoane cu Maica Domnului cu Pruncul în fiecare cameră, drept mulțumire pentru împlinirea canonului pe care l-a luat cu mare bucurie. Casa este mai mult de jumătate mobilată prin grija enoriașilor Parohiei Cerașu și a Protoieriei Vălenii de Munte, iar restul le vom completa tot prin grija și dragostea enoriașilor Parohiei Cerașu și a credincioșilor Protoieriei Vălenii de Munte’.

Constantin și Elena Popa sunt oameni foarte muncitori. Constantin face cărăușie, specific zonei montane, iar Elena lucrează cu un sfert de normă ca îngrijitor la grădinița din localitate. Cu un venit nici măcar minim, ei nu ar fi reușit să ridice o nouă casă și, în asemenea condiții materiale nesatisfăcătoare, toată viața lor ar fi trăit în acea casă container. ‘În perioada lucrărilor de construcție, viitorii-proprietari veneau mai mereu la noua lor casă și nu le venea să creadă că vor ieși din situația gravă în care se aflau. Elena plângea de fiecare dată și mulțumea Bunului Dumnezeu și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru ajutorul primit. A fost un efort concentrat, dar cu ajutorul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus Hristos, născut în ieslea Betleemului, această familie nu putea să primească o bucurie mai mare și un dar mai frumos de la Dumnezeu și să simtă mai bine grija părintească a Bisericii, prin inițiativa Preafericirii Sale, decât noua casă în care vor locui’, a spus părintele protoiereu Florin Boțârcă.

Familia Popa a vărsat multe lacrimi de durere în urma pierderii puținei avuții pe care o aveau, dar nu și-au pierdut credința, dragostea și nădejdea în iubirea milostivă a Bunului Dumnezeu, care a schimbat lacrimile lor de durere în lacrimi de bucurie și fericire, aducând slavă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite și spunând precum dreptul Iov: ‘Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvântat!'(Articol publicat în ‘Ziarul Lumina’ din data de 30 decembrie 2010)

Comentarii Facebook


Știri recente