Cuviosul Teodosie cel Mare – începătorul vieții de obște

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe 11 ianuarie pe Cuviosul Teodosie cel Mare, Începătorul vieții de obște. Acesta a trăit în perioada secolelor V-VI și s-a născut într-o zonă care a dat, de-a lungul timpului, numeroși sfinți și ierarhi ai Bisericii: ținutul Capadociei din Asia Mică. A intrat de tânăr în monahism, la o mănăstire din Ierusalim și a petrecut 50 de ani într-o peșteră de lângă Bethleem.

„A fost un om al lui Dumnezeu așa cum spun cântările Bisericii. A fost un postitor, un rugător fierbinte, un om care a miluit pe alții în mănăstirea sa. Pe lângă cele patru biserici care le-a ridicat, a zidit trei bolnițe și foarte multe încăperi în care puteau fi primiți pelerinii străini. A fost un trăitor în adevărata accepțiune a cuvântului, a fost un monah pilduitor prin viața sa”, a spus arhim. Timotei Aioanei, Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, după cum informează TRINITAS TV.

Cuviosul Teodosie cel Mare a adunat în jurul său mulți ucenici și a ridicat o mănăstire lângă peștera unde viețuia, acolo unde va rândui viața monahală de obște sau chinovială. De aici și numele de „Începător al vieții de obște”.

„În viața de obște, călugării sunt permanent cercetați de cei cu mai multă experiență, de duhovnicii lor, de călugării bătrâni de la care pot primi sfaturi, mustrări, îndemnuri pentru a nu se depărta de la calea pe care trebuie să meargă. În viața idioritmică, lucrurile stau altfel. Trebuie foarte mare grijă pentru ca cineva să nu se piardă”, a mai spus arhim. Timotei Aioanei.

Cuviosul Teodosie cel Mare a trecut la cele veșnice în jurul anului 529. Pentru viața sa curată Biserica îl pomenește în rândul sfinților la data de 11 ianuarie.

Comentarii Facebook


Știri recente